Maskva: per smūgį Sirijai panaudotų dviejų Vakarų raketų nuolaužos nugabentos į Rusiją

Per Vakarų smūgius Sirijai balandžio 14-ąją panaudotų dviejų raketų nuolaužos atgabentos į Rusiją, kur jas tiria kariuomenės specialistai, trečiadienį pareiškė vienas aukšto rango kariškis.

Per Vakarų smūgius Sirijai balandžio 14-ąją panaudotų dviejų raketų nuolaužos atgabentos į Rusiją, kur jas tiria kariuomenės specialistai, trečiadienį pareiškė vienas aukšto rango kariškis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Per Vakarų smūgius Sirijai balandžio 14-ąją panaudotų dviejų raketų nuolaužos atgabentos į Rusiją, kur jas tiria kariuomenės specialistai, trečiadienį pareiškė vienas aukšto rango kariškis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2018, 2:37 PM, atnaujinta Apr 25, 2018, 2:39 PM

„Dalis raketų nepasiekė taikinių, matyt, dėl techninių nesklandumų. Jie sukėlė civilių objektų sunaikinimo ir taikių gyventojų mirčių grėsmę. Dvi iš jų, sparnuotoji raketa „Tomahawk“ ir ypač tiksliai nutaikoma aviacinė raketa, atgabentos į Maskvą“, – per spaudos konferenciją sakė Generalinio štabo Vyriausiosios operatyvinės valdybos viršininkas generolas pulkininkas Sergejus Rudskojus.

„Dabar jas tiria mūsų specialistai. Šių darbų rezultatai bus panaudoti tobulinant Rusijos ginkluotę“, – pareiškė generolas.

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Prancūzija balandžio 14-ąją sudavė smūgių Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui, atsakydamos į numanomą cheminė ataką po beveik savaitę trukusio svarstymo, ar turi būti imtasi karinių veiksmų.

„Tomahawk“ yra įvairaus nuotolio sparnuotųjų raketų šeima. Jos buvo sukurtos JAV ir įtrauktos į šalies ginkluotę 1983 metais, o vėliau ne kartą buvo modernizuotos.

Šios raketos skrenda mažesniu nei garso greičiu ir gali manevruoti, prisitaikydamos prie reljefo nelygumų, tad jas sunkiau numušti priešraketinėmis sistemomis.

„Tomahawk“ gali būti leidžiamos nuo savaeigių kompleksų, taip pat iš lėktuvų ir laivų, įskaitant povandeninius. Jų kovinės galvutės gali būti įprastos arba branduolinės, pritaikytos tiek sausumos, tiek jūriniams taikiniams naikinti. Šių raketų veikimo nuotolis – 460–2 500 km.

JAV ne kartą yra naudojusios „Tomahawk“ raketas įvairiuose kariniuose konfliktuose. Manoma, kad pirmąkart per kovinius veiksmus jos buvo panaudotos vykstant 1991 metų Persijos įlankos karui.

„Tomahawk“ taip pat buvo naudojamos per operaciją Jugoslavijoje, invaziją į Iraką, operacijas Libijoje ir Sirijoje. Be JAV, šių raketų turi ir Didžiojo Britanija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.