JAV ir Pietų Korėjos lyderiai aptarė Šiaurės Korėjos grasinimus atšaukti susitikimą

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas ir Pietų Korėjos vadovas Moon Jae-inas sekmadienį aptarė Šiaurės Korėjos neseniai paskelbtus grasinimus atšaukti beprecedentį viršūnių susitikimą su Vašingtonu, pranešė Pietų Korėjos prezidentūra.

 Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas ir Pietų Korėjos vadovas Moon Jae-inas sekmadienį aptarė Šiaurės Korėjos neseniai paskelbtus grasinimus atšaukti beprecedentį viršūnių susitikimą su Vašingtonu, pranešė Pietų Korėjos prezidentūra.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas ir Pietų Korėjos vadovas Moon Jae-inas sekmadienį aptarė Šiaurės Korėjos neseniai paskelbtus grasinimus atšaukti beprecedentį viršūnių susitikimą su Vašingtonu, pranešė Pietų Korėjos prezidentūra.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2018, 12:41 PM, atnaujinta May 20, 2018, 1:00 PM

Po kelias savaites trukusio apsikeitimo šiltais žodžiais ir diplomatinio nugaros tapšnojimo Pchenjanas staiga pagrasino trauktis iš ateinantį mėnesį planuojamo viršūnių susitikimo, nes, kaip pranešė Šiaurės Korėjos oficialioji naujienų agentūra KCNA, Jungtinės Valstijos reikalauja „vienašališko branduolinių ginklų atsisakymo“.

Šiaurės Korėja taip pat paskutinę minutę atšaukė aukšto lygio susitikimą su Seulu, protestuodama prieš Pietų Korėjos ir JAV karines pratybas.

Sekmadienį įvykusio telefoninio pokalbio metu D. Trumpas ir Moon Jae-inas „apsikeitė nuomonėmis dėl įvairių Šiaurės Korėjos veiksmų, kurių ši ėmėsi pastaruoju metu“. Abu lyderiai sutarė „artimai dirbti“, kad būtų užtikrinta istorinio birželio 12 dieną planuojamo viršūnių susitikimo Singapūre sėkmė. Tai bus pirmasis pareigas einančio JAV prezidento ir Šiaurės Korėjos lyderio susitikimas.

D. Trumpas ir Moon Jae-inas taip pat turėtų susitikti Vašingtone antradienį.

Šiaurės Korėjos pozicija staiga pasikeitė po kelias savaites trukusio „žavesio puolimo“, kurio metu Kim Jong Unas dalyvavo istoriniame susitikime su Pietų Korėjos vadovu ir du kartus susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

Per susitikimą su Pietų Korėjos prezidentu Demilitarizuotojoje zonoje Kim Jong Unas ir Moon Jae-inas sutarė siekti branduolinio nusiginklavimo ir taikos sutarties.

Pchenjanas taip pat pažadino viltį prieš viršūnių susitikimą su JAV paskelbdamas, kad sunaikins branduolinių bandymų vietą, tačiau toks pažadas abiejose pusėse gali būti įvairiai interpretuojamas.

Šiaurės Korėja ne vieną dešimtmetį kūrė savo branduolinį arsenalą ir šių darbų kulminacija pernai buvo šeštas, kol kas galingiausias jos branduolinis bandymas. Be to, šalis paleido kelias balistines raketas, gebančias pasiekti JAV teritoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?