Rusijos ortodoksų patriarchas pasmerkė cerkvės užpuolimą Čečėnijoje

Rusijos Ortodoksų Bažnyčios galva sekmadienį pasmerkė ginkluotą cerkvės užpuolimą musulmoniškame šalies regione, per kurį žuvo du policininkai ir civilis.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčios galva sekmadienį pasmerkė ginkluotą cerkvės užpuolimą musulmoniškame šalies regione, per kurį žuvo du policininkai ir civilis.<br>AP nuotr.
Rusijos Ortodoksų Bažnyčios galva sekmadienį pasmerkė ginkluotą cerkvės užpuolimą musulmoniškame šalies regione, per kurį žuvo du policininkai ir civilis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-20 15:57, atnaujinta 2018-05-20 16:27

Patriarchas Kirilas perspėjo, kad šeštadienio ataka Čečėnijos sostinėje Grozne, kuri baigėsi saugumo pajėgoms nukovus keturis užpuolikus, buvo siekiama komplikuoti krikščionių ir musulmonų tarpusavio santykius neramiame Šiaurės Kaukazo regione.

„Šiuo nežmonišku ir cinišku teroristų aktu ... buvo siekiama sudrebinti taiką ir sutarimą tarp religijų, kurie yra labai vertingi šiame regione, sėti nesantaiką ir baimę tarp jo gyventojų“, – sakoma patriarcho laiške regiono dvasininkams ir tikintiesiems.

Išpuolis Arkangelo Mykolo cerkvėje Grozno centre buvo įvykdytas per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį. Rimtus nusikaltimus tiriantis Rusijos Tyrimų komitetas pranešė, kad užpuolikai nužudė du cerkvę saugojusius policininkus ir vieną tikintįjį. Dar du policininkai buvo sužeisti.

Keturi užpuolikai, kurie buvo ginkluoti peiliais ir šratiniu šautuvu, buvo nukauti įvykio vietoje, nurodė tyrėjai.

Trys kovotojai gyveno Čečėnijoje, o jų vadeiva buvo iš kaimyninio regiono, šeštadienį per programėlę „Telegram“ pranešė Čečėnijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas.

„Teisėsaugos tarnybos greitai nustatė nukautų kovotojų tapatybes. Du iš jų buvo Geldagano kaimo gyventojai, o vienas buvo iš Argunskio kaimo netoli Grozno, – parašė R. Kadyrovas. – Vidaus reikalų ministerijos skyriaus Čečėnijos Respublikoje duomenimis, gaujos vadas buvo iš vieno kaimyninio regiono.“

Anksčiau R. Kadyrovas pareiškė, jog iš žvalgybos duomenų matyti, kad nurodymus surengti išpuolį jie gavo „iš Vakarų valstybės“.

Maskvos remiamas Čečėnijos lyderis R. Kadyrovas pareiškė, kad kovotojai Arkangelo Mykolo cerkvėje susirinkusius žmones mėgino paimti įkaitais. Jis pridūrė asmeniškai kontroliavęs specialiąją operaciją, per kurią buvo nukauti visi užpuolikai.

Kremlius daugiausia musulmoniškame Šiaurės Kaukaze slopina kruviną islamistų sukilimą, kuris ypač intensyviai reiškiasi Čečėnijai kaimyniniame Dagestane.

2015 metais regiono islamistų sukilėliai prisiekė ištikimybę džihadistų grupuotei „Islamo valstybė“ (IS); daugelis kovotojų nuvyko kovoti Sirijoje ir Irake.

Vasario mėnesį per ortodoksų cerkvės užpuolimą Dagestane buvo nušautos penkios moterys. Atsakomybę už tą išpuolį prisiėmė IS.

Šiaurės Kaukaze taip pat buvo puldinėjami ir žudomi nuosaikūs musulmonų dvasininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.