Vladimiras Putinas ketina šalyje uždrausti dar vieną dalyką

Rusijos Valstybės Dūmos valdantieji pasiūlė įstatymo projektą, draudžiantį nepilnamečius įtraukti į nesankcionuotas protesto akcijas. Taip valdžia nori atimti iš opozicijos pagrindinį ginklą – jaunimą.

Nemažą dalį protestuotojų minios prieš V.Putino inauguraciją sudarė jaunimas.<br>AP nuotr.
Nemažą dalį protestuotojų minios prieš V.Putino inauguraciją sudarė jaunimas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Maskva

May 23, 2018, 9:03 PM

Partijos „Vieningoji Rusija“ frakcijos įstatymo projektas parengtas skubos tvarka po to, kai gegužės 5-ąją, Vladimiro Putino inauguracijos išvakarėse, dešimtyse Rusijos miestų vyko protesto mitingai.

Visur juose dalyvavo studentai ir vyresniųjų klasių moksleiviai.

Maskvoje jaunuoliai sudarė ne mažiau kaip pusę akcijos dalyvių. Policija 27 miestuose sulaikė 1597 protestuotojus, pusę iš jų – Maskvoje.

Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno štabas tvirtina, jog tokie sulaikymai – pastarųjų metų tendencija.

Pasak vieno iš dabartinio įstatymų projekto autorių, partijos „Vieningoji Rusija“ generalinės tarybos sekretoriaus pavaduotojo Jevgenijaus Revenkos, Vidaus reikalų ministerijos duomenys taip pat akivaizdžiai rodo, jog nesankcionuotų mitingų nepilnamečių dalyvių skaičius auga.

Praėjusiais metais visoje šalyje buvo sulaikyti 475 paaugliai, o vien per šių metų gegužės 5-osios akciją – 223.

Kaip su tuo kovoti, valdžia nežino. Praėjusiais metais Rusijos vidaus reikalų ministerijos kovos su ekstremizmu vyriausiosios valdybos vadovas Timūras Valiulinas pasiūlė įstatymiškai nustatyti tėvų ir mokymo įstaigų pedagogų atsakomybę už vaikų dalyvavimą nesankcionuotuose mitinguose.

Pasiūlymas nesulaukė pritarimo: vaikų įgaliotinė Ana Kuznecova pavadino jį sunkiai įvykdomu. Valstybės Dūmos deputatai taip pat suabejojo, ar pavyks jį įgyvendinti.

Bausmė – akcijų rengėjui

Dabar valdžia nutarė pasukti kitu keliu – patraukti administracinėn atsakomybėn protesto akcijų organizatorius.

Remiantis šiuo projektu, piliečiai, sukvietę nepilnamečius į nesankcionuotą susirinkimą, mitingą, demonstraciją, eitynes ar piketą, gali gauti 30–50 tūkst. rublių (405–675 eurų) baudą arba areštą iki 15 parų.

Bauda pareigūnams – 50–100 tūkst. rublių (675–1,3 tūkst. eurų), juridiniams asmenims – 250–500 tūkst. rublių (3,4–6,7 tūkst. eurų).

„Įstatymo projektas skirtas įspėti dėl nepilnamečių dalyvavimo nesankcionuotuose mitinguose. Juo siekiama išvengti žalos jų gyvenimui, sveikatai, vystymuisi“, – nurodyta aiškinamajame rašte.

Nori saugoti maištininkus

Idėją anksčiau palaikė ir Kremlius. Prezidentas V.Putinas, vertindamas opozicinio jaunimo skaičiaus augimą mitingų metu, sakė: „Jaunuoliais buvo pasinaudota ir per Arabų pavasarį: mes labai gerai žinome, kuo tai baigėsi. Be to, tai tapo valstybinio perversmo Ukrainoje pretekstu.“

„Paaugliams būdingos šiam amžiui natūralios protesto nuotaikos, troškimas iškelti savo asmenybę, prisidėti prie didelių suaugusiųjų gyvenimo įvykių.

Tačiau dažnai jie nesuvokia nei tikrųjų politinių tokių akcijų organizatorių motyvų, nei galimų pasekmių jiems“, – įspėjo Valstybės Dūmos Saugumo komiteto pirmininko pavaduotojas Anatolijus Vybornas.

Jis taip pat pabrėžė, kad „Vieningosios Rusijos“ pasiūlytas įstatymo projektas parengtas išimtinai jaunųjų maištininkų apsaugos tikslais. Juk po bet kokio sulaikymo paauglys iškart patenka į policijos duomenų bazę, jo pavardė įtraukiama į specialią įskaitą, o tai gali neigiamai atsiliepti jo tolesnei karjerai.

Viešosios tvarkos pažeidimo faktas iškils priimant į darbą – tiek į valstybės struktūras, tiek į stambias komercines kampanijas.

Klausimų kyla net vaikams

Bet A.Navalno kovos su korupcija fondo juridinės tarnybos vadovas Ivanas Ždanovas siūlo kitomis akimis pažvelgti į Kremliaus įstatymo projektą.

Viena vertus, Rusijos įstatymuose nėra sąvokos „nesankcionuota akcija“, į kurią dabar bus uždrausta įtraukti nepilnamečius.

Remiantis Rusijos Federacijos konstitucijos 31-uoju straipsniu, apie visas akcijas šalyje informuojama.

„Tai reiškia, jog jos sankcionuotos. Jokių amžiaus apribojimų dėl dalyvavimo mitinguose įstatymuose taip pat nėra“, – aiškino I.Ždanovas.

Beje, praėjusį gruodį Maskvos mokyklų mokiniai buvo susitikę su Rusijos Federacijos žmogaus teisių įgaliotine Tatjana Moskalkova.

Pirmiausia jie uždavė klausimą, kodėl valdžia neduoda leidimų opozicijos mitingams, – juk tai prieštarauja konstitucijai. Įgaliotinė nežinojo, ką atsakyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.