Faraono Tutanchamono kapo rūsyje mokslininkų laukė nusivylimas

Egipto kapaviečių tyrėjai liko nusivylę. Italijos mokslininkai išsiaiškino, kad faraono Tutanchamono kapo rūsyje nėra jokio slapto kambario, kuriame galėtų būti palaidota karalienė Nefertitė.

Tyrėjai nerado įrodymų, kad už Tutanchamono kapo yra slaptas kambarys.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Tyrėjai nerado įrodymų, kad už Tutanchamono kapo yra slaptas kambarys.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, ELTA, „TIME“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

May 26, 2018, 1:36 PM

Egipto senienų ministerijos teigimu, tyrėjai nerado jokių įrodymų, kad už Tutanchamono kapo egzistuoja koks nors slaptas kambarys.

Kaip teigė ministerijos atstovas Mostafa Waziri, italų komanda atliko nuodugnius tyrimus su radarais, kurie padėjo prasiskverbti į giliausius kapavietės sluoksnius. Rezultatai parodė, jog Tutanchamono kapo rūsyje nėra jokių perdangų ar ertmių.

Apie tai Turino politechnikos universiteto profesorius Francesco Porcelli pranešė tarptautinėje konferencijoje Kaire.

„Mūsų atlikti darbai parodė, jog jokių paslėptų kambarių ar koridorių, vedančių iš Tutanchamono kapo, nėra. Kaip žinote, tokia teorija buvo iškelta, bet mūsų atradimai rodo, kad tokios jos patvirtinti negalime“, – apgailestavo F.Porcelli.

N.Reevesas plėtojo daugelį egiptologų ir visuomenę įaudrinusią teoriją, kad slaptame kambaryje gali būti karalienės Nefertitės – Tutanchamono tėvo faraono Echnatono žmonos kapas.

Remiantis naujausio tyrimo išvadomis, Nefertitės kapo buvimo vieta ir toliau lieka paslaptimi.

Jau anksčiau Tutanchamono kapą tyrė mokslininkai iš Japonijos ir JAV, bet jų išvados apie paslėptą kambarį nebuvo galutinės.

Bet italai su moderniu radaru sugebėjo ištirti požemį ir, visų nusivylimui, galutinai užbaigti kalbas apie greta Tutanchamono kapo esančią paslaptingą Nefertitės amžino poilsio vietą.

„Tai – galutinė išvada, kurią pateikiame būdami visiškai tikri, – kalbėjo F.Porcelli. – Tyrimai parodė, kad jokie spėjimai apie kambarį, kurio įėjimą slepia išpuošta siena, nėra pagrįsti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.