Jungtinės Karalystės Leiboristų partija vėl kaltinama antisemitizmu

Didžiosios Britanijos pagrindinė opozicinė Leiboristų partija trečiadienį įsivėlė į naują antisemitizmo skandalą – žydų grupės ir parlamento nariai pasmerkė partijos naująjį kodeksą, kuriame esą skiriama nepakankamai dėmesio šiai problemai.

Didžiosios Britanijos pagrindinė opozicinė Leiboristų partija trečiadienį įsivėlė į naują antisemitizmo skandalą – žydų grupės ir parlamento nariai pasmerkė partijos naująjį kodeksą, kuriame esą skiriama nepakankamai dėmesio šiai problemai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Didžiosios Britanijos pagrindinė opozicinė Leiboristų partija trečiadienį įsivėlė į naują antisemitizmo skandalą – žydų grupės ir parlamento nariai pasmerkė partijos naująjį kodeksą, kuriame esą skiriama nepakankamai dėmesio šiai problemai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2018, 4:13 PM, atnaujinta Jul 18, 2018, 4:15 PM

Leiboristų lyderis Jeremy Corbynas taip pat buvo kaltinamas leidęs antisemitizmui išplisti šioje kairiojoje partijoje.

Įstatymų leidėjas Johnas Woodcockas, iškilus J. Corbyno kritikas, pareiškė, kad dėl šio ginčo palieka partiją.

Antisemitizmo klausimas pirmąsyk iškilo kovą, kai Britanijos žydų bendruomenės lyderiai paskelbė bendrą laišką, kuriame teigiama, kad „gana reiškia gana“. Be to, prie parlamento buvo surengta protestų.

Bendruomenės laiške skundžiamasi dėl leiboristų „besikartojančio institucinio nesugebėjimo“ išspręsti šią problemą. Laiško autoriai teigė, kad J. Corbynas „vėl ir vėl“ palaiko antisemitus.

Leiboristai savo ruožtu parengė naują etikos kodeksą, pirmadienį priimtą partijos valdybos. Vis dėlto šis dokumentas vėl sulaukė aštrios žydų bendruomenės kritikos.

Kodekse aiškiai sakoma, kad „antisemitizmas yra rasizmas“ ir dėl to toks elgesys „nepriimtinas“.

Tačiau į dokumentą nėra įtrauktas visas antisemitizmo apibrėžimas, suformuluotas Tarptautinio Holokausto atminimo aljanso (IHRA). Daugelis Britanijos institucijų naudoja visą IHRA apibrėžimą.

Bendrame pareiškime pagrindinių Jungtinės Karalystės žydų organizacijų lyderiai rašo, kad „sušvelnintas apibrėžimas“ didžiosios daugumos Britanijos žydų bus vertinamas „su nepatiklumu ir pasipiktinimu“.

„Iškraipytu ir sušvelnintu“ antisemitizmo apibrėžimu siekiama apsaugoti „tuos, kas yra šios problemos dalis“, teigia pareiškimo autoriai.

Kaip rašo internetinis leidinys „The Huffington Post“, leiboristė parlamento narė Margaret Hodge Bendruomenių Rūmuose metė iššūkį J. Corbynui – išvadino jį „antisemitu ir rasistu“.

„Įrodėte, kad tokių žmonių kaip aš partijoje nenorite“, – jos žodžius citavo portalas.

Naujajame etikos kodekse reiškiamas palaikymas IHRA antisemitizmo apibrėžimui, o kai kurios pastraipos žodis į žodį nukopijuotos nuo šios organizacijos teksto.

Tačiau naujajame dokumente praleisti keturi pavyzdžiai, išvardyti IHRA sąraše – kad antisemitizmo apraiškos yra:

– kaltinimai, esą žydai yra lojalesni Izraeliui negu šaliai, kurioje jie gyvena;

– pareiškimai, kad Izraelio valstybės egzistavimas yra rasistinis projektas;

– reikalavimai, kad Izraelis laikytųsi aukštesnių elgesio normų negu kitos valstybės;

– dabartinės Izraelio politikos prilyginimas nacių metodams.

Grupė „Leiboristai prieš antisemitizmą“ pasmerkė naująjį kodeksą.

Jos atstovas Euanas Philippsas sakė: „Leiboristų judėjimas prarado moralinį kompasą, atrodo turįs institucinę antisemitizmo problemą ir nebegali teigti atstovaujantis solidarumo, teisingumo ir lygybės vertybėms.“

Žydų leiboristų judėjimas pareiškė: „Leiboristų partija veikė sąmoningai ir įžeidžiamai neatsargiai, tikėdama, kad mažumos bendruomenės poreikius išmano geriau negu pati bendruomenė.“

Kaltinimai antisemitizmu socialistą veteraną J. Corbyną persekioja nuo jo netikėto iškilimo į partijos pirmininko postą 2015 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.