Kanada ir Londonas smerkia „nenuoseklų“ Saudo Arabijos pranešimą apie žurnalisto mirtį

Kanada šeštadienį pasmerkė „nenuoseklų“ ir „nepatikimą“ Saudo Arabijos pranešimą apie žurnalisto mirtį šios karalystės konsulate Stambule bei paragino išsamiai ištirti šį incidentą.

J.Khashoggi negailėjo kritikos Saudo Arabijos sosto įpėdiniui.<br>AP nuotr.
J.Khashoggi negailėjo kritikos Saudo Arabijos sosto įpėdiniui.<br>AP nuotr.
J.Khashoggi negailėjo kritikos Saudo Arabijos sosto įpėdiniui.
J.Khashoggi negailėjo kritikos Saudo Arabijos sosto įpėdiniui.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 21, 2018, 11:44 AM, atnaujinta Oct 21, 2018, 5:28 PM

Po dvi savaites trukusio neigimo Rijadas pripažino, kad Jamalas Khashoggi, garsus įtakingo sosto įpėdinio Mohammedo bin Salmano kritikas, žuvo karalystės konsulate Stambule, bet iki šiol nesako, kur yra jo palaikai.

„Kanada smerkia žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymą, kuris, kaip patvirtino Saudo Arabija, įvyko jos konsulate Stambule“, – sakoma Kanados užsienio reikalų ministrės Chrystia Freeland pareiškime.

„Dabar pateikiamame paaiškinime stinga nuoseklumo ir patikimumo“, – teigiama pareiškime.

Tai prieštarauja JAV prezidento Donaldo Trumpo pradiniam komentarui, kad Rijado paaiškinimas jam atrodo įtikimas.

Vėliau D. Trumpas sakė esąs nepatenkintas Saudo Arabijos atsakymu, tačiau perspėjo neatsisakyti daugelio milijardų dolerių (eurų) vertės ginklų kontrakto su šia konservatyvia karalyste.

Ankara pažadėjo atskleisti visas dvi savaites vykdomo tyrimo detales.

Didžioji Britanija sekmadienį pareiškė, kad Saudo Arabijos ataskaita apie Rijadą kritikuoti nevengusio žurnalisto J.Khashoggi mirtį karalystės konsulate Stambule yra nepatikima, o kaltininkai privalo būti patraukti atsakomybėn.

„Nemanau, kad ji patikima“, – apie Rijado pateiktą ataskaitą transliuotojui BBC sakė „Brexit“ sekretorius Dominicas Raabas. Pasak jo, pastaroji ataskaita kelia klausimų.

„Remiame turkų tyrimą dėl šio (incidento), o Britanijos vyriausybė nori, kad žmonės būtų patraukti atsakomybėn už šią mirtį“, – pridūrė jis.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini šeštadienį paragino išsamiai ištirti „itin didelį nerimą keliančią“ Saudo Arabijos žurnalisto mirtį bei patraukti atsakomybėn už ją atsakingus asmenis.

„Europos Sąjunga, kaip ir mūsų partneriai, reikalauja, kad būtų atliktas išsamus, patikimas ir skaidrus tyrimas, kuris atskleistų nužudymo aplinkybes bei užtikrintų visišką jį įvykdžiusiųjų atsakomybę“, – sakoma F. Mogherini vardu ES paskelbtame pareiškime.

JAV Senato Užsienio santykių komiteto pirmininkas Bobas Corkeris pareiškė, kad Saudo Arabijos kronprincas Mohammedas bin Salmanas dėl žurnalisto J.Khashoggi nužudymo „peržengė liniją“ ir turi už tai sumokėti.

Tenesiui atstovaujantis respublikonas B. Corkeris televizijos CNN laidai „State of the Union“ sekmadienį sakė, jog remdamasis gauta informacija mano, kad už Saudo Arabijos valdžios kritiko J. Khashoggi nužudymo stovi M. bin Salmanas. 

Pasak B. Corkerio, Saudo Arabijos kronprincas „dabar peržengė liniją ir už tai turi būti bausmė bei kaina“.

B. Corkeris taip pat paragino Turkiją, kuri sako turinti J. Khashoggi nužudymo Saudo Arabijos konsulate Stabule įrašų, perduoti juos Jungtinėms Valstijoms.

Turkų pareigūnai kaltino Rijadą nužudžius žurnalistą ir supjausčius jo palaikus, kurio policija dabar ieško viename Stambulo miške.

„Kartojame savo raginimą atlikti nuodugnų tyrimą visiškai bendradarbiaujant su turkų pareigūnais ir visapusiškai bei tiksliai paaiškinti p. Khashoggi mirties aplinkybes, – sakė Ch. Freeland. – Tie, kas atsakingi už šį nužudymą, turi būti patraukti atsakomybėn ir stoti prieš teisingumą.“

Kanados diplomatijos vadovė taip pat pareiškė užuojautą J. Khashoggi šeimai ir artimiesiems.

„Skausmas, kurį jie išgyvena dėl šios tragedijos, veria širdį“, – pridūrė ji.

Kanados ir Saudo Arabijos santykiai pastaraisiais mėnesiais buvo įtempti.

Kanadai sukritikavus žmogaus teisių gynėjų areštą Saudo Arabijoje, ši išvarė Kanados ambasadorių, atšaukė savo pasiuntinį Otavoje ir įšaldė tarpusavio prekybą bei investicijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.