M. Pompeo: JAV spaus Teheraną, kol šis pakeis savo politiką

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo trečiadienį pareiškė, kad Vašingtonas toliau spaus Iraną ir taikys jam sankcijas, kol Teheranas reikšmingai pakeis savo užsienio politiką.

M.Pompeo<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Pompeo<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2018, 7:16 PM

Spaudimą „sušvelninti galima tik tuo atveju, jeigu pamatysime apčiuopiamus ir reikšmingus Irano politikos pokyčius“, – M. Pompeo sakė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdyje.

„JAV toliau nepaliaujamai kurs koaliciją su atsakingomis šalimis, rimtai nusiteikusiomis duoti atkirtį Irano režimui, jo beatodairiškai veiklai, susijusiai su balistinėmis raketomis“, – pridūrė diplomatijos vadovas. Valstybės sekretorius pridūrė, kad 2015 metais sudaryta šešių galingųjų šalių sutartis su Teheranu dėl jo branduolinės programos suteikė Iranui galimybę užsitikrinti daugiau lėšų savo „ardomajai“ veiklai įgyvendinti.

„Irano režimas tebesiekia tų pačių ardomųjų ir revoliucinių tikslų, kokius turėjo 39 metus. Tačiau dabar jie turi daugiau pinigų, kad tai įgyvendintų – dėl Irano branduolinio susitarimo“, – pabrėžė jis.

JT inspektoriai sako, kad Iranas laikosi minėto susitarimo, kurį 2015 pasirašė dabartinio JAV prezidento Donaldo Trumpo pirmtakas Barackas Obama ir kitos penkios galingosios šalys, įskaitant Kiniją ir Rusiją, tikėdamosi apriboti Teherano branduolinę programą. JT Saugumo Taryba patvirtino dokumentą atitinkama rezoliucija.

Kitos branduolinio susitarimo šalys toliau įnirtingai priešinasi D. Trumpo gegužę paskelbtam sprendimui išvesti JAV iš šios sutarties ir mėgina išsaugoti Bendrąjį išsamių veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA).

M. Pompeo tvirtino, kad Iranas, plėtodamas savo balistinių raketų programą, su kuria JCPOA nėra susijusi, susikūrė „didžiausias raketų pajėgas Artimuosiuose Rytuose“.

„Jis turi šimtus raketų, keliančių grėsmę mūsų partneriams regione“, – sakė valstybės sekretorius.

Vašingtonas taip pat yra griežtai nusistatęs prieš Teherano vaidmenį Sirijos kare.

Pasak M. Pompeo, Jungtinės Valstijos savo veiksmais siekia palaikyti Irano žmones, Vašingtono nuomone, kenčiančius nuo savo pačių valdžios veiksmų.

„JAV toliau stovės petys į petį su Irano žmonėmis. Jie yra nesvyruojamai remiami Jungtinių Valstijų“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?