2018 metais JAV įvykdyta mažiau nei 30 mirties bausmių – jų smarkiai mažėja

2018 metais JAV įvykdytų mirties bausmių skaičius yra reikšmingai mažesnis nei 10-ame dešimtmetyje, sakoma ataskaitoje, kurią penktadienį paskelbė tokius tyrimus atliekanti ne pelno organizacija „Death Penalty Information Center“ (DPIC).

 2018 metais JAV įvykdytų mirties bausmių skaičius yra reikšmingai mažesnis nei 10-ame dešimtmetyje, sakoma ataskaitoje, kurią penktadienį paskelbė tokius tyrimus atliekanti ne pelno organizacija „Death Penalty Information Center“ (DPIC).<br> AFP/Scanpix nuotr.
 2018 metais JAV įvykdytų mirties bausmių skaičius yra reikšmingai mažesnis nei 10-ame dešimtmetyje, sakoma ataskaitoje, kurią penktadienį paskelbė tokius tyrimus atliekanti ne pelno organizacija „Death Penalty Information Center“ (DPIC).<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2018, 10:57 AM, atnaujinta Dec 14, 2018, 10:59 AM

Tyrimo duomenimis, 2018-ieji yra tarp trejų iš pastarųjų 25 metų, kai mirties bausmės JAV buvo įvykdytos mažiau nei 30 žmonių.

Tuo pačiu 2018 metais buvo paskirtos 42 mirties bausmės. Šis skaičius taip pat rodo mažėjimo tendenciją. 10-ame dešimtmetyje JAV per metus mirti būdavo nuteisiama po beveik 300 žmonių. Daugiausia mirties nuosprendžių buvo paskelbta Floridoje ir Teksase.

„Mirties bausmė jau seniai kritikuojama“, – pabrėžė DPIC direktorius Robertas Dunhamas.

Šiuo metu maždaug 2,5 tūkst. nuteistųjų laukia mirties bausmės įvykdymo. Nuo 1973 metų JAV buvo reabilituoti 164 žmonės, kuriems buvo įvykdytos mirties bausmės, o tai rodo galimas klaidas skelbiant tokius nuosprendžius.

1972 metais JAV Aukščiausiasis Teismas byloje „Furmanas prieš Džordžiją“ priėjo prie išvados, kad mirties bausmė prieštarauja konstitucijai ir yra žiauri. Tačiau 1976 metais Teismas pripažino valstijų teisę priimti savo įstatymus dėl šios bausmės.

Mirties bausmė vis dar galioja 30 valstijų. Tarp pirmųjų valstijų, panaikinusių mirties bausmę, yra Viskonsinas, Mičiganas ir Meinas – ten šios bausmės buvo atsisakyta dar XIX amžiuje.

Priklausomai nuo valstijos įstatymų, mirties bausmė Amerikoje įvykdoma penkiais būdais: pakariant, elektros kėdėje, sušaudant, dujų kameroje ar suleidžiant mirtiną injekciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.