Šimtai rusų protestavo prieš Kurilų salų perdavimą Japonijai

Likus dviem dienoms iki Maskvoje planuojamo Rusijos ir Japonijos lyderių susitikimo, šimtai rusų sekmadienį surengė protestą prieš strateginių Kurilų salų perdavimą Japonijai, kurio baiminamasi šalyje.

 Likus dviem dienoms iki Maskvoje planuojamo Rusijos ir Japonijos lyderių susitikimo, šimtai rusų sekmadienį surengė protestą prieš strateginių Kurilų salų perdavimą Japonijai, kurio baiminamasi šalyje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Likus dviem dienoms iki Maskvoje planuojamo Rusijos ir Japonijos lyderių susitikimo, šimtai rusų sekmadienį surengė protestą prieš strateginių Kurilų salų perdavimą Japonijai, kurio baiminamasi šalyje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2019, 4:49 PM, atnaujinta Jan 20, 2019, 4:51 PM

Į prie pat Maskvos centro įvykusį mitingą, kuriam buvo išduotas leidimas, susirinko 300–500 žmonių. Protesto akciją surengė keli nacionalistų politikai, besipriešinantys bet kokiems veiksmais, kuriais būtų atsisakyta teisės į bet kurią iš keturių Japonijos reikalaujamų Kurilų salų.

Keturias pietines Kurilų salas sovietų armija užėmė paskutinėmis Antrojo pasaulio karo dienomis.

Šis teritorinis konfliktas šalims sutrukdė pasirašyti taikos sutartį, nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Japonijos premjeras Shinzo Abe pernai mėgino tai išspręsti.

Sh. Abe ketina antradienį apsvarstyti šį klausimą su V. Putinu. Jų susitikimas įvyks po to, kai praėjusią savaitę buvo susitikę Rusijos ir Japonijos užsienio reikalų ministrai Sergejus Lavrovas ir Taro Kono.

Maskva yra sakiusi, kad ginčijamų salų teritorinė priklausomybė nėra derybų klausimas ir Kurilai liks Rusijos teritorija. Tačiau daugelis žmonių netiki oficialiais pareiškimais ir įtaria, kad neoficialiai laikomasi kitokios linijos.

Kai kurie protestuotojai laikė plakatus su užrašais „Kurilai yra Rusijos žemė“ ir „Kurilų atidavimas yra valstybės išdavystė“, iš įvykio vietos pranešė agentūros AFP korespondentas.

Po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos 2014 metais Kremlius pakurstė nacionalizmo bangą, todėl bet kokie mėginimai pasiekti teritorinį kompromisą su Japoniją gali sulaukti prastos reakcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.