D. Trumpo metinė kalba: jei nebūtų Amerikos prezidentu, šalis šiuo metu kariautų su Šiaurės Korėja

Kadenciją įpusėjęs Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas ragina Demokratus ir Respublikonus pamiršti skirtumus ir siekti vienybės. Tai jis pabrėžė sakydamas metinę kalbą Kongrese, per kurią apibendrino savo administracijos pasiekimus ir tolesnius lūkesčius.

D.Trumpas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Trumpas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Kivita, LRT RADIJAS, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Feb 6, 2019, 7:36 AM

„Darbotvarkė, apie kurią šiandien kalbu, nėra respublikonų ar demokratų. Ji Amerikos žmonių. Dauguma mūsų siekia tų pačių esminių dalykų – apginti amerikiečių darbo vietas ir reikalauti sąžiningos prekybos, atgaivinti šalies infrastruktūrą, sumažinti sveikatos apsaugos ir vaistų kainas, sukurti saugią, teisėtą, modernią imigracijos sistemą ir siekti tokios užsienio politikos, kuri pirmiausia žiūrėtų Amerikos interesų.

Amerikos politikoje atsirado nauja galimybė. Jei tik turėsime drąsos ja pasinaudoti. Pergalė – tai ne mūsų partijos laimėjimas, o mūsų šalies laimėjimas“, – kalboje teigė jis.

D. Trumpas Kongresą dar kartą paragino skirti finansavimą jo norimai statyti sienai Meksikos pasienyje, o šalies ekonominę padėtį apibūdino kaip „klestinčią“.

Būtent šis sienos klausimas buvo tapęs svarbiausiu prezidento ir Kongreso nesutarimo objektu, nulėmusiu ilgiausią dalinį vyriausybės uždarymą šalies istorijoje.

„Kongreso nariai, padėtis mūsų Sąjungoje – tvirta. Mūsų valstybė gyvybinga, o ekonomika klesti taip, kaip niekada anksčiau. Penktadienį pranešta, kad dėl mūsų vien praėjusį mėnesį sukurta 340 tūkst. naujų darbo vietų – beveik dukart daugiau, nei buvo tikėtasi.

Jungtinėse Valstijoje vyksta ekonominis stebuklas ir vieninteliai dalykai, galintys jį sustabdyti, yra kvaili karai, politika ir absurdiški, šališki tyrimai“, – kalbėjo jis.

Jungtinių Valstijų prezidentas D. Trumpas taip pat pranešė, kad antrasis jo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimas vyks Vietname vasario 27–28 dienomis.

Girdamas savo santykius su Pchenjanu, jis teigė, kad jei nebūtų buvęs išrinktas Amerikos prezidentu, šalis šiuo metu kariautų su Šiaurės Korėja.

Visgi prezidento metinę kalbą kiek apkartino neoficialūs pranešimai, kad Niujorko federalinė prokuratūra liepė perduoti jiems visą medžiagą, susijusią su D. Trumpo inauguracijos iškilmėmis prieš dvejus metus.

Neoficialiais „The Wall Street Journal“ duomenimis, prokuratūra nori išsiaiškinti, ar inauguracijos komiteto rėmėjai ir paslaugų teikėjai gavo kokį nors atlygį už tai, kad prisidėjo prie šio renginio.

Prezidento D. Trumpo inauguracija sulaukė nemažai prieštaringų vertinimų, ypač kai pats prezidentas pareiškė, kad žmonių minia buvo didesnė nei per buvusio prezidento Baracko Obamos inauguraciją, nors nuotraukos parodė kitaip.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.