Prancūzų kardinolas P. Barbarinas nuteistas už lytinės prievartos dangstymą

Liono arkivyskupas – aukščiausio rango prancūzų katalikų dvasininkas, įtrauktas į Bažnyčią sukrėtusius pedofilijos skandalus ir nuteistas už pagalbą nuslepiant lytinę prievartą, ketvirtadienį pranešė apie savo atsistatydinimą.

 Liono arkivyskupas – aukščiausio rango prancūzų katalikų dvasininkas, įtrauktas į Bažnyčią sukrėtusius pedofilijos skandalus – ketvirtadienį netikėtai buvo nuteistas už pagalbą nuslepiant lytinę prievartą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Liono arkivyskupas – aukščiausio rango prancūzų katalikų dvasininkas, įtrauktas į Bažnyčią sukrėtusius pedofilijos skandalus – ketvirtadienį netikėtai buvo nuteistas už pagalbą nuslepiant lytinę prievartą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-07 12:45, atnaujinta 2019-03-07 17:13

Kardinolas Philippe'as Barbarinas, kuris teismo posėdyje nedalyvavo, buvo Liono teismo pripažintas kaltu dėl to, kad nepranešė apie įtariamą vieno kunigo nepilnamečių išnaudojimą 9-ame ir 10-ame dešimtmečiais.

Kardinolui paskirta lygtinė šešių mėnesių įkalinimo bausmė.

Jis yra jau trečias Prancūzijos dvasininkas, nuteistas už lytinio išnaudojimo dangstymą.

„Aš nusprendžiau pasimatyti su Šventuoju Tėvu ir įteikti jam savo atsistatydinimo (raštą). Jis mane priims per kelias artimiausias dienas“, – kalbėjo Ph.Barbarinas spaudos konferencijoje, teismui paskelbus nuosprendį.

„Koks bebūtų mano likimas, noriu dar kartą pabrėžti, kad reiškiu užuojautą (nusikaltimo) aukoms“, – sakė jis.

Katalikų Bažnyčią pastaraisiais metais krėtė pareiškimai dėl kunigų lytinių nusikaltimų. Dvasininkai buvo kaltinami įvairiose pasaulio šalyse, įskaitant Australiją, Braziliją, Čilę ir JAV.

Ph.Barbarinas „visiškai sąmoningai“ nusprendė nepranešti vadovybei apie įtariamą lytinę prievartą, „kad apsaugotų instituciją, kuriai jis priklauso“, sakoma ketvirtadienį paskelbtame teismo nuosprendyje.

„Norėdamas išvengti skandalo dėl daugybės kunigo lytinių nusikaltimų ir, galbūt, atsižvelgdamas į ankstesnių vyskupų priimtus neadekvačius sprendimus, Philippe'as Barbarinas nusprendė surizikuoti tikėdamasis, kad teisingumas nepajėgs išaiškinti daugybės lytinio išnaudojimo aukų ir neleis joms išsakyti savo skausmo“, – priduriama jame.

„Stipri žinutė“

Nukentėjusiųjų grupei Lione vadovaujantis Francois Devaux teismo ketvirtadienio sprendimą pavadino „didele pergale dėl vaikų apsaugos“.

„Tai signalas, stipri žinutė, pasiųsta Prancūzijos bažnyčiai, pasauliui ir popiežiui Pranciškui“, – sakė jis žurnalistams.

F. Devaux buvo vienas iš prancūzų kunigo Bernard'o Preynat, kaltinamo kelių dešimčių berniukų tvirkinimu, aukų. 2016 metais kunigui buvo pareikšti kaltinimai dėl lytinio išnaudojimo ir šiemet jo laukia teismas.

„Akivaizdu, kad šis nuosprendis paskatins žmones prabilti“, – pridūrė F.Devaux.

Nors Ph.Barbarinui skirta lygtinė laisvės atėmimo bausmė reiškia, kad už grotų jis nepateks, tačiau jo advokatas Jeanas-Felixas Luciani vis tiek pažadėjo apskųsti teismo nuosprendį.

„Teismo argumentai nėra yra įtikinami, – pareiškė advokatas. – Mes užginčysime šį sprendimą visomis įmanomomis priemonėmis.“

Pasak arkivyskupo teisininko, teismui buvo sunku „atsispirti spaudimui“ visuomenės, kuri seniai aptarinėjo šią bylą.

Prievartą parapijoje patyrusio ir tai atskleidusio F.Devaux istorija pasakojama prancūzų režisieriaus Francois Ozono filme „Ačiū Dievui“ (Grace a Dieu), jau pasirodžiusiame kino teatruose.

Teismas išteisino dar penkis šioje byloje kaltintus buvusius arkivyskupo padėjėjus dėl suėjusios senaties arba kaltintojams nepateikus pakankamų jų kaltės įrodymų.

Ph.Barbarinui grėsė maksimali trijų metų įkalinimo bausmė ir 45 tūkst. eurų bauda.

„Žūtbūtinė kova“

Už prievartos prieš vaikus dangstymą jau buvo nuteisti du Prancūzijos religiniai veikėjai: 2001 metais – Bajės ir Lizjės arkivyskupas Pierre'as Ricanas (Pjeras Rikanas), o pernai – buvęs Orleano vyskupas Andre Fort'as.

„Nesuprantu, dėl ko esu kaltas, – sakė Ph.Barbarinas stojęs prieš teismą sausio mėnesį. – Niekada nebandžiau slėpti, juo labiau dangstyti šių siaubingų faktų.“

Šis skandalas išaiškėjo prieš trejus metus, kai devynių jau suaugusių ieškovų – buvusių skautų, kuriuos, kaip įtariama, tvirkino B.Preynat – advokatai ėmėsi teisinių veiksmų.

B.Preynat pirmą kartą buvo Bažnyčios vadovybės apklaustas 1991 metais. Tada kunigui buvo uždrausta vadovauti skautų grupėms, tačiau vėliau jam ir vėl buvo leista mokyti vaikus ir jiems vadovauti.

Liono arkivyskupu 2002 metais tapęs konservatyvių pažiūrų Ph.Barbarinas tik 2015 metų rugsėjo mėnesį nušalino B.Preynat nuo pareigų ir uždraudė dirbti su vaikais.

Arkivyskupas viename interviu laikraščiui sakė, kad pirmą kartą apie įtarimus sužinojo „2007 ar 2008 metais“.

Kadangi nukentėjusiųjų minimi įvykiai įvyko iki 1991 metų, prokurorai dėl senaties atsisakė kelti kaltinimus, tačiau nukentėjusieji nusprendė bylinėtis toliau.

Teismo metu aukos kaltino Ph.Barbariną bent nuo 2010-ųjų žinojus apie įtarimus dėl lytinio išnaudojimo, o nuo 2015-ųjų Vatikano nurodymu bandžius nuslėpti skandalą.

Praėjusį mėnesį popiežius Pranciškus pažadėjo stoti į „žūtbūtinę kovą“, atskleisti kiekvieną kunigų lytinių nusikaltimų prieš vaikus atvejį ir palygino pedofiliją su žmonių aukojimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.