Rusijos teismas garsų čečėnų aktyvistą nuteisė kalėti ketverius metus

Rusijos teismas po tarptautinių organizacijų smerkiamo proceso pirmadienį garsų čečėnų teisių aktyvistą nuteisė ketveriems metams pataisos kolonijoje.

V.Balkūno nuotr.
V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP-„Interfax“-BNS inf.

Mar 18, 2019, 8:39 PM

Žmogaus teisių centro „Memorialas“ Čečėnijos biuro direktorius Ojubas Titijevas buvo sulaikytas 2018 metų sausį ir apkaltintas narkotikų laikymu. Vis tik daugelis šį areštą laiko valdžios kerštu šiam teisių aktyvistui, vienam iš retų Čečėnijos vyriausybės kritikų.

Nuosprendį 61 metų aktyvisto byloje Čečenijos Šali rajono teismas paskelbė per ilgiau kaip devynias valandas trukusį posėdį, sakoma „Memorialo“ pranešime žiniasklaidai.

Byla nagrinėta nuo pernai vasaros.

O. Titijevo advokatai sakė, kad tikroji šios bylos priežastis yra jo vykdytas tyrimas dėl uždaros Čečėnijos kalėjimų sistemos ir joje galimai vykdomų žmogaus teisių pažeidimų.

„Priežastis – akivaizdi: Ojubo Titijevo žmogaus teisių veikla, „Memorialo“ žmogaus teisių veikla ir Čečėnijos nusistatymas prieš šią veiklą“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė šio centro tarybos pirmininkas Aleksandras Čerkasovas.

Prokurorai prašė teismo skirti O. Titijevui ketverius metus laisvės atėmimo ir 100 tūkst. rublių (apie 1 350 eurų) baudą.

Pasak apžvalgininkų, su narkotikais susijusiais kaltinimais anksčiau jau ne kartą buvo pasinaudota regione dirbantiems nepriklausomiems žurnalistams ir kritikams nutildyti.

Praeitą savaitę žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ paragino „nedelsiant ir besąlygiškai paleisti“ O. Titijevą.

„Amnesty International“ įsitikinusi, kad Ojubas Titijevas yra sąžinės kalinys, įkalintas vien dėl jo darbo nukentėjusiųjų Čečėnijoje žmogaus teisių srityje labui“, – sakoma grupės pranešime.

„Memorialas“ yra paskutinioji žmogaus teisių organizacija, vis dar aktyviai veikianti Čečėnijoje, nors ir kritikuoja šios respublikos prezidentą Ramzaną Kadyrovą.

Grupė nurodė, kad po O. Titijevo arešto jos biuras kaimyninėje Ingušijoje buvo padegtas, o Dagestane buvo užpulti jo bendradarbiai.

„Memorialas“ pasisako prieš žmogaus teisių pažeidimus Rusijoje ir kaltino Čečėnijos lyderį vadovaujant „„totalitariniam“ režimui, nevengiančiam pagrobimų ir kankinimų.

Prieš O. Titijevą grupės regioniniam padaliniui vadovavusi Natalja Estemirova 2009 metais buvo pagrobta ir nužudyta. „Memorialas“ teigia, kad žudikai vykdė vietos valdžios įsakymus.

Pirmadienį Europos Tarybos komitetas sukritikavo Maskvą dėl nesugebėjimo užkirsti kelio Čečėnijoje policijos vykdomiems kalinių kankinimams.

Tarybos kovos su kankinimais komiteto delegacija pareiškė, kad kalinių kankinimai išlieka „giliai įsišaknijusi problema“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.