JT delegacijos vizito metu Malyje nužudyta per 130 žmonių

Daugiau nei 130 žmonių žuvo per šeštadienį įvykdytą išpuolį prieš fulbių kaimą centrinėje Malio dalyje, pranešė Jungtinės Tautos, kurių delegacija lankosi šalyje.

 Daugiau nei 130 žmonių žuvo per šeštadienį įvykdytą išpuolį prieš fulbių kaimą centrinėje Malio dalyje, pranešė Jungtinės Tautos, kurių delegacija lankosi šalyje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Daugiau nei 130 žmonių žuvo per šeštadienį įvykdytą išpuolį prieš fulbių kaimą centrinėje Malio dalyje, pranešė Jungtinės Tautos, kurių delegacija lankosi šalyje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2019, 1:54 PM

Išgyvenusieji dėl išpuolio Ogosagu kaime kaltina dogonų medžiotojus, sakė Bankaso rajono, kuriame yra įsikūręs kaimas, gubernatorius Boubacaras Kane. Šaltinis saugumo tarnybose agentūrai AFP sakė, kad aukos buvo nušautos arba užkapotos mačete.

„Generalinis sekretorius yra šokiruotas ir pasipiktinęs pranešimais, jog nužudyti mažiausiai 134 žmonės, įskaitant moteris ir vaikus“, – sakė JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterres atstovas, Malio valdžią paraginęs „nedelsiant ištirti šį išpuolį ir patraukti užpuolikus atsakomybėn“.

Išpuolis buvo įvykdytas šeštadienio paryčiais netoli sienos su Burkina Fasu esančiame kaime, sakė keli šaltiniai. Šiame rajone tarp bendruomenių pastaruoju metu dažnai kyla smurto protrūkių.

Du atskirai kalbinti įvykio liudininkai agentūrai AFP sakė, jog medžiotojai sudegino beveik visas kaime stovėjusias trobeles.

JT generalinio sekretoriaus atstovas sakė, kad JT misijos Malyje (MINUSMA) nariai teikia paramą iš oro, kad būtų užkirstas kelias naujiems išpuoliams, ir padeda suteikti pagalbą sužeistiesiems.

Žudynės įvyko tuo metu, kai Sachelio regione lankėsi JT Saugumo Tarybos delegacija, vertinusi džihadistų keliamą grėsmę šioje zonoje.

JT anksčiau pranešė, jog Saugumo Tarybai priklausančių šalių ambasadoriai šeštadienį susitiko su Malio ministru pirmininku Soumeylou Boubeye Maiga ir aptarė nestabilią situaciją šalies centrinėje dalyje.

Ginčai dėl žemės

Nors, kaip skelbiama, konfliktai čia kyla esą dėl to, kad dogonų žemėje yra ganomi gyvuliai, o taip pat dėl prieigos prie žemės ir vandens, šioje teritorijoje juntama ir džihadistų įtaka.

Per pastaruosius ketverius metus džihadistų kovotojai centrinėje Malio dalyje ėmė kelti vis didesnę grėsmę.

Radikalaus islamo pamokslininko Amadou Koufa vadovaujama grupė daugiausia naujų narių verbuoja iš musulmoniškos fulbių bendruomenės. Dėl to pastaruoju metu vyksta vis daugiau susirėmimų tarp keliaujančių fulbių gyvulių augintojų ir etninių dogonų.

JT duomenys rodo, jog praėjusiais metais per smurto protrūkius žuvo 500 civilių.

Sausį dogonų medžiotojai buvo apkaltinti dėl 37 žmonių žūties kitame fulbių kaime tame pačiame regione.

Fulbiai jau kurį laiką prašo valdžios užtikrinti didesnę apsaugą. Tačiau centrinė vyriausybė neigia kaltinimus, kad ji ignoruoja ar net skatina dogonų išpuolius prieš fulbius.

Demokratijos ir stabilumo židiniu Afrikoje kažkada laikytame Malyje pastaraisiais metais buvo įvykdytas perversmas, kilo pilietinis karas ir vis vykdomi teroro aktai.

2012 metų pradžioje su „Al-Qaeda“ siejami ekstremistai buvo perėmę šalies šiaurėje esančios dykuminės teritorijos kontrolę, tačiau per prancūzų vadovautą karinę operaciją, kuri buvo pradėta vykdyti 2013 metų sausį, iš jos iš esmės buvo išstumti.

2015 metų birželį Malio vyriausybė pasirašė taikos susitarimą su kai kuriomis ginkluotomis grupėmis, tačiau džihadistai išlieka aktyvūs, o didelė šalies teritorija išlieka zona, kur negalioja jokie įstatymai.

Nepaisant šalyje dislokuotų JT taikdarių, didelio prancūzų karių kontingento bei penkių šalių sukurtų karinių pajėgų, džihadistų keliamas smurtas čia neslopsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?