Tailande baigėsi pirmieji nuo 2014 metų perversmo visuotiniai rinkimai

Tailande sekmadienio popietę baigėsi parlamento rinkimai – pirmieji nuo 2014 metų karinio perversmo, per kurį šalies valdymą perėmė chunta.

 Tailande sekmadienio popietę baigėsi parlamento rinkimai – pirmieji nuo 2014 metų karinio perversmo, per kurį šalies valdymą perėmė chunta.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Tailande sekmadienio popietę baigėsi parlamento rinkimai – pirmieji nuo 2014 metų karinio perversmo, per kurį šalies valdymą perėmė chunta.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2019, 1:59 PM

„Balsavimas jau baigtas“, – pranešė rinkimų komisijos generalinis sekretorius Jarungvithas Phumma, prognozuojantis, kad rinkėjų aktyvumas siekė 80 procentų.

Rinkimų dieną šalies mokyklas, automobilių stovėjimo aikšteles ir šventyklas užplūdo šimtai tūkstančių rinkėjų, pasiryžusių pareikšti savo valią pirmuosiuose nuo 2014 metų perversmo visuotiniuose rinkimuose.

Prieš balsavimą Tailando karalius šalies gyventojus paragino balsuoti už „gerus“ lyderius ir siekti išvengti „chaoso“. Prieš pat balsavimo pradžią retą karaliaus Maha Vajiralongkorno pareiškimą pakartotinai paskelbė visos televizijos stotys.

Rojalistinė chunta ir jos sąjungininkai rinkimuose varžėsi visų pirma su buvusio premjero milijardieriaus Thaksino Shinawatra globojama „Pheu Thai“.

Nors valdančioji chunta yra pažadėjusi išgelbėti karalystę nuo jau dešimtmetį ją krečiančių protestų ir perversmų, šalis tebėra giliai susiskaldžiusi.

Politikai nerimauja, jog rinkimai gali baigtis aklaviete, nes chuntos parengtos rinkimų taisyklės riboja bet kokios atskiros partijos galimybes parlamente pelnyti tvirtą balsų daugumą. Tačiau tai neatgrasė entuziastingų rinkėjų.

Teisę balsuoti kovo 24-osios rinkimuose, kurie vyko pagal naują kariškių parengtą konstituciją, turėjo daugiau nei 51 mln. tailandiečių, įskaitant daugiau kaip 7 mln. balsuosiančiųjų pirmą kartą.

„Noriu, kad Tailandas taptų demokratiškesnis ir visuomenėje sumažėtų nelygybė“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė draudimo bendrovėje dirbantys Pattrapongas Waschiyapongas, atėjęs balsuoti į vieną Bankoko rinkimų apygardą.

Karališkoji žinutė

Karališkųjų rūmų pranešimas – o jo paskelbimas rinkimų išvakarėse neturi precedento šiuolaikinėje šalies istorijoje – suteikė papildomos intrigos balsavimui, kuriam ne kartą buvo kilusi grėsmė virsti chaosu – net tada, kai jis dar nebuvo prasidėjęs.

Pranešime buvo pakartoti velionio karaliaus Bhumibolio Adulyadejo dar 1969 metais išsakyti žodžiai, kuriais žmonės buvo raginami „paremti gerus žmones, kad šie valdytų visuomenę ir kontroliuotų bloguosius žmones“ ir neleisti jiems „sukelti chaoso“.

Karalius M. Vajiralongkornas gyventojus paragino „prisiminti ir atsižvelgti“ į jo 2016 metais mirusio tėvo žodžius. Nors kas yra tie „gerieji žmonės“, konkrečiai nebuvo nurodyta, frazė „khon dee“ tailandiečių kalboje paprastai vartojama kalbant apie rojalistus ir sistemos politikus.

Kariuomenės, kuri per mažiau nei 90 metų surengė 12 perversmų ir kurią su monarchija sieja partnerystė, vadas tokį rūmų pareiškimą pavadino „geru dalyku“.

Toks karaliaus įsikišimas yra jau antrasis per mažiau nei du mėnesius. Pirmuoju pareiškimu buvo siekta užkirsti kelią karaliaus vyresnei seseriai princesei Ubolratanai tapti šalies ministre pirmininke atstovaujant partijai, siejamai su Th. Shinawatra – buvusiu šalies premjeru, kuris buvo nuverstas per 2006 metų perversmą.

Th. Shinawatra nuo 2008 metų gyvena tremtyje, tačiau prognozuojama, kad sekmadienio rinkimai jam bus sėkmingi. Su juo siejamos partijos laimėjo visus rinkimus Tailande nuo 2001 metų.

Skaičių žaidimas

Chuntos partija į civilius vyriausybės vadovus siūlo dabartinį šalies premjerą, atsargos kariuomenės vadą Prayutą Chan-O-Cha. Partija jaučia didelį spaudimą išvengti pažeminimo per rinkimus, kurie iš esmės laikomi referendumu, parodysiančiu jos populiarumą.

Prayutas Chan-O-Cha tapo premjeru po to, kai 2014 metais įvykdė perversmą ir nuvertė Th. Shinawatros jaunesniąją seserį Yingluck.

Tailando kariuomenė ir jos sąjungininkai Bankoko elite nekenčia Shinawatrų ir šią šeimą kaltina nuodijant Tailando politiką ir visuomenę pinigais, nepotizmu ir kyšiais. Tačiau šeimos atstovai sako, jog paprasčiausiai atsižvelgia į Tailando daugumos ekonominius ir demokratinius siekius.

Chunta parengė naujas rinkimų taisykles, kuriomis siekiama riboti vietų parlamente skaičių, kurį gali laimėti atskira partija, visų pirma Th. Shinawatros globojama „Pheu Thai“. Pastaroji, kaip prognozuojama, užsitikrins daugumą šiauriniuose ir šiaurės rytiniuose šalies regionuose ir mėgins suformuoti prieš chuntą nukreiptą koaliciją.

Chuntos paskirtas 250 vietų Tailando Senatas ir naujoji proporcinė rinkimų sistema reiškia, jog Prayutas Chan-O-Cha ir chuntos partija „Phalang Pracharat“ yra idealioje pozicijoje, kad laimėtų. Senatą jau kontroliuojančiai partijai reikia vos 126 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose, kad gautų daugumą parlamente. Šią ribą partija gali be vargo peržengti sudariusi aljansą su mažesnėmis partijomis.

Tuo tarpu partijai „Pheu Thai“ reikia 376 vietų žemuosiuose rūmuose, kad ji turėtų daugumą, o tai yra beveik neįmanoma be sudėtingos visų prodemokratinių frakcijų koalicijos.

„Aklavietė yra labai tikėtina“, – agentūrai AFP sakė Naresuano universiteto politologė Napisa Waitoolkiat.

Jos teigimu, partijai „Pheu Thai“ be Th. Shinawatros ir jo sesers dueto trūksta „žvaigždiškos galios“, o daugelį jaunų rinkėjų yra pavergęs charizmatiškas milijardierius Thanathornas Juangroongruangkitas, vadovaujantis pernai įkurtai partijai „Future Forward“. Partija vilioja rėmėjus žinutėmis socialiniuose tinkluose ir prieš chuntą nukreipta pozicija.

Nemažą vaidmenį gali suvaidinti ir kitos partijos, su ne tokia aiškia parama, kaip demokratai, kuriems vadovauja buvęs premjeras Abhisitas Vejjajiva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.