JAV specialusis pasiuntinys, siekiantis Afganistano taikos su Talibanu, grįžta į regioną

JAV specialusis pasiuntinys Zalmay Khalilzadas, siekiantis užbaigti daugiau kaip 17 metų trunkantį Afganistano karą su Talibanu, grįžta į regioną naujo derybų etapo, antradienį paskelbė Valstybės departamentas.

Reuters / Scanpix nuotr.
Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2019, 8:48 PM

Pirmadienį Z. Khalilzadas išvyko į Afganistaną ir kaimyninį Pakistaną. Jo vizitas truks iki balandžio 10 dienos.

JAV valstybės departamentas nepatvirtino, kad diplomatas dalyvaus naujame derybų su Talibanu etape, tačiau nurodė, kad jis lankysis Katare, kur paprastai vyksta derybos su kovotojais.

Z. Khalilzado kelionė yra „dalis bendrų pastangų sudaryti sąlygas taikos procesui, kuris suburtų visas afganų šalis visapusiškoms Afganistano vidaus deryboms“, sakoma Valstybės departamento pranešime.

Daugiau dėmesio deryboms tarp afganų skiriama po to, kai, nepaisydamas JAV prašymų, Talibanas atsisakė sėsti prie derybų stalo su tarptautinės bendruomenės pripažįstama prezidento Ashrafo Ghani vyriausybe.

Įtampa šiuo klausimu neseniai paskatino A. Ghani patarėją nacionalinio saugumo klausimais pasakyti reporteriams Vašingtone, kad Z. Khalilzadas neveikė skaidriai, ir apkaltinti JAV pasiuntinį – gimusį Afganistane – turint asmeninių ambicijų gimtojoje šalyje.

Z. Khalilzadui grįžtant, JAV ambasadorius Kabule Johnas Bassas taip pat akcentavo afganų vaidmenį.

„Afganai nusipelno (galimybės) patiems rinktis dėl taikos, įskaitant tai, kur jie yra, o kur nėra pasirengę leistis į kompromisus ir kaip išspręsti nesutarimus“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė J. Bassas.

Naujausios Z. Khalilzado ir Talibano derybos baigėsi kovo 12 dieną Dohoje; atrodė, kad per jas buvo pasistūmėta į priekį.

Per ankstesnį derybų ratą sausį JAV ir Talibano atstovai parengė „gaires“ diskusijoms, kuriose kalbama apie galima JAV pajėgų išvedimą bei paktą, kuris užkirstų kelią Afganistanui teikti prieglobstį teroristams.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ne kartą yra sakęs, jog nekantrauja užbaigti misiją Afganistane. Šiuo metu ten yra apie 14 tūkst. amerikiečių karių.

Valstybės departamentas nurodė, kad Z. Khalilzadas, be kita ko, lankysis Belgijoje, Didžiojoje Britanijoje, Jordanijoje bei Uzbekijoje, siekdamas tarptautinės paramos taikos susitarimui.

Praėjusią savaitę Vašingtone jis susitiko su Kinijos, Rusijos ir Europos Sąjungos atstovais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.