Londonas ir Dublinas sieks atkurti pusiau autonominę Šiaurės Airijos vyriausybę

Londonas ir Dublinas turėtų pranešti apie savo naują bandymą atgaivinti Šiaurės Airijos decentralizuotą administraciją, penktadienį pranešė žiniasklaida, disidentų respublikonų grupuotės nariams anksčiau nužudžius vieną žurnalistę.

 Londonas ir Dublinas turėtų pranešti apie savo naują bandymą atgaivinti Šiaurės Airijos decentralizuotą administraciją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Londonas ir Dublinas turėtų pranešti apie savo naują bandymą atgaivinti Šiaurės Airijos decentralizuotą administraciją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2019, 3:09 PM

Jungtinei Karalystei priklausanti Šiaurės Airija neturi pusiau autonominės vyriausybės nuo 2017 metų sausio, kai žlugo pagrindinių partijų tarpusavio pasitikėjimas. 

Retame bendrame pareiškime Šiaurės Airijos šešių didžiausių partijų politikai vieningai pasmerkė 29 metų Lyros McKee (Lairos Maki) nužudymą balandžio 18 dieną, jai ruošiant reportažą apie riaušininkų ir policijos susirėmimus Londonderyje – antrame pagal dydį šios JK provincijos mieste.

Jos mirtis atgaivino pastangas užglaistyti nesutarimus tarp pagrindinių partijų, atstovaujančių britų junionistų ir airių nacionalistų bendruomenėms.

Šiaurės Airijos taikos procesui įnirtingai besipriešinanti disidentų respublikonų grupuotė „Naujoji IRA“ (New IRA) prisiėmė atsakomybę už L. McKee nužudymą, tačiau nurodė, kad buvo taikytasi į „priešo“ policiją.

Trečiadienį vykusiose žurnalistės laidotuvėse kunigas Martinas Magillas paragino Šiaurės Airijos politikos lyderius susivienyti. 

„Kodėl, dėl Dievo meilės, prireikė 29 metų moters mirties, kai visas gyvenimas jai dar buvo prieš akis, kad mes pasiektume šitą tašką“, – kalbėjo katalikų kunigas, o jo žodžius palydėjo plojimai. 

Tikimasi, kad derybos galėtų prasidėti po gegužės 2-osios vietos rinkimų Šiaurės Airijoje.

JK valstybės sekretorė Šiaurės Airijos reikalams Karen Bradley ir Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Coveney vėliau penktadienį turėtų surengti spaudos konferenciją Belfaste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.