Tadžikistane per riaušes kalėjime žuvo 32 žmonės

Tadžikistane per riaušes kalėjime žuvo 32 žmonės, tarp jų 24 džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) nariai ir trys apsaugos pareigūnai.

 Sekmadienį vakare kilusių riaušių metu laisvės atėmimo bausmes atliekantys IV nariai nužudė penkis kalinius ir tris apsaugos pareigūnus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Sekmadienį vakare kilusių riaušių metu laisvės atėmimo bausmes atliekantys IV nariai nužudė penkis kalinius ir tris apsaugos pareigūnus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2019, 11:37 AM, atnaujinta May 20, 2019, 11:44 AM

Sekmadienį vakare kilusių riaušių metu laisvės atėmimo bausmes atliekantys IS nariai nužudė penkis kalinius ir tris apsaugos pareigūnus, rašoma pirmadienį Teisingumo ministerijos išplatintame pranešime.  

Už 17 km į rytus nuo sostinės Dušanbės esančio Vahdato miesto kalėjime laikomi 1 500 kalinių.  

Anot teisingumo ministerijos, pirmiausia kaliniai nudūrė tris apsaugos darbuotojus, o tada penkis kalinius – „kad įbaugintų kitus“.  Riaušininkai paėmė kitus kalinius įkaitais ir tada apšaudė kalėjimo gydymo įstaigą.  

„Surengus atsakomąją operaciją buvo nukauti 24 šios grupuotės nariai ir dar 25 areštuoti. Įkaitai išvaduoti ir kalėjime atkurta tvarka“, – rašoma ministerijos pranešime.   

Pareigūnai nurodė, kad vienas iš riaušių lyderių buvo 20-metis buvusio Tadžikistano specialiųjų pajėgų vado sūnus. Jo tėvas tapo vienu iš IV vadovybės Sirijoje narių, tačiau 2017 metų rugsėjį buvo nukautas toje šalyje.  

Pernai lapkritį per riaušes griežtojo režimo kolonijoje Tadžikistano šiaurės rytiniame Chudžando mieste, turinčiame apie 700 tūkst. gyventojų, žuvo 26 žmonės. Atsakomybę už riaušes prisiėmė IV.

Su Afganistanu besiribojantis Tadžikistanas, turintis 8,5 mln. gyventojų, po nepriklausomybės paskelbimo, kuriam kelią atvėrė Sovietų Sąjungos subyrėjimas 1991-aisiais, penkerius metus buvo krečiamas kruvino pilietinio karo. Per jį žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.

Musulmoniško Tadžikistano valdžia skelbia, kad pastaraisiais metais daugiau nei tūkstantis tadžikų prisijungė prie IV Sirijoje bei Irake.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.