51 žmogaus nušovimu įtariamas teroristas: „Esu nekaltas“

Vyras, kaltinamas nušovęs 51 maldininką dviejose Kraistčerčo mečetėse anksčiau šiais metais, penktadienį padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl kelių kaltinimų nužudymu ir terorizmu.

Vyras, kaltinamas nušovęs 51 maldininką dviejose Kraistčerčo mečetėse anksčiau šiais metais, penktadienį padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl kelių kaltinimų nužudymu ir terorizmu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vyras, kaltinamas nušovęs 51 maldininką dviejose Kraistčerčo mečetėse anksčiau šiais metais, penktadienį padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl kelių kaltinimų nužudymu ir terorizmu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2019, 8:10 AM, atnaujinta Jun 14, 2019, 9:13 AM

Kaltinamasis Kraistčerčo aukštajame teisme vykusiame posėdyje dalyvavo vaizdo ryšiu. Šiuo metu jis laikomas griežto apsaugos režimo kalėjime Oklande.

Kaltinamojo Brentono Tarranto advokatas Shane'as Taitas pareiškė, kad jo klientas sako esąs „nekaltas dėl visų kaltinimų“.

Be kaltinimų terorizmu baltųjų viršenybės šalininku pasiskelbęs B. Tarrantas taip pat kaltinamas 51 žmogaus nužudymu ir kėsinimusi nužudyti dar 40 žmonių per kovo 15-ąją surengtus išpuolius Pietų saloje esančiame Kraistčerčo mieste.

Nuo kaltinamojo veido nedingusi šypsena smarkiai supykdė į teismo salę stebėti posėdžio susirinkusius žmones, išgyvenusius daugiausiai gyvybių per šiuolaikinę šalies istoriją nusinešusias žudynes.

„Tai rodo, kad jis yra gyvulys“, – naujienų agentūros AFP žurnalistui prie teismo rūmų sakė Mustafa Boztasas, kuris per išpuolį buvo sužeistas į šlaunį.

„Man liūdna, kad žmogus gali būti toks žiaurus ir atimti nekaltų žmonių gyvybes“, – kalbėjo jis.

Linvudo mečetėje užpuolikui pasipriešinęs ir jį iš pastato nusivijęs Abdul Azizas sakė norėjęs pamatyti B. Tarranto veidą.

„Jis juokėsi. Jis mano buvęs labai kietas, bet iš tiesų yra bailys, nes susidūręs su manimi pabėgo“, – sakė jis.

„Tada jam neužteko drąsos, o dabar jis stovi ten ir juokiasi. Įleiskite mane 15 minučių į jo vienutę ir tada pažiūrėsime, ar jis tebesijuoks“, – kalbėjo Abdul Azizas.

Gali būti teisiamas

Pirmiausia B. Tarrantas per penktadienio pamaldas surengė šaudynes Kraistčerčo „Masjid Al Noor“ („Šviesos mečetėje“), o tada puolė mečetę Linvudo priemiestyje. Užpuolikas žudynes tiesiogiai transliavo internetu.

Teismui buvo pranešta, kad įvertinus B. Tarranto psichikos sveikatą nustatyta, kad jis gali būti teisiamas.

„Nėra jokių abejonių, kad teisiamasis gali padaryti kaltinamojo pareiškimą teismui, duoti nurodymus advokatui ir būti teisiamas. Atskiro posėdžio dėl (kaltinamojo) veiksnumo nereikia“, – paskelbė Kraistčerčo aukštojo teismo teisėjas Cameronas Manderis.

Teismo procesas prasidės 2020 metų gegužės 4 dieną. Manoma, kad jis tęsis bent šešias savaites. Visgi kai kurie teisininkai įspėjo, kad šios bylos, vienos didžiausių per visą Naujosios Zelandijos istoriją, nagrinėjimas gali trukti dvigubai ilgiau.

„Rimtas baudžiamąsias bylas stengiamasi perduoti nagrinėti teismui per vienus metus nuo arešto. Dėl šios bylos masto ir sudėtingumo tai nemenkas iššūkis“, – sakė C. Manderis.

Didaras Hossainas, per išpuolį netekęs dėdės ir kelių draugų, išreiškė nusivylimą, kad teisingumo sistemai reikia tiek laiko šiai bylai išnagrinėti.

„Tai turėtų būti užbaigta per pusę metų. Tai mus tenkintų. Dabar nesidžiaugiame“, – kalbėjo jis.

Rugpjūčio 15 dieną bus surengtas teismo posėdis bylos teisminiam peržiūrėjimui.

Teisėjas C. Manderis uždraudė žiniasklaidos priemonėms fotografuoti ar filmuoti pastarąjį B. Tarranto pareiškimą teismui. Tačiau jis leido naudoti medžiagą iš ankstesnių teismo posėdžių.

Teisėjas taip pat atšaukė draudimą skelbti per atakas sužeistų žmonių pavardes. Draudimas tebegalios jaunesnių nei 18 metų asmenų atžvilgiu.

Šios brutalios žudynės smarkiai sukrėtė paprastai taikią ir ramią Naująją Zelandiją. Šalies premjerė Jacinda Ardern sulaukė tarptautinių pagyrimų už parodytą jautrų palaikymą nedidelei šalies musulmonų bendruomenei.

J. Ardern vyriausybė jau sugriežtino ginklų kontrolės įstatymus ir ketina peržiūrėti įstatymus dėl neapykantos kurstymo. Ji taip pat aktyviai prisidėjo prie tarptautinių pastangų paskatinti didžiausius socialinius tinklus aktyviau kovoti su ekstremizmu internete.

Ilgiau nei mėnesį dėl sužeistos šlaunies ligoninėje praleidęs M. Boztasas sakė, kad šias atakas pakursčiusi neapykanta netriumfuos.

„Teisingumas bus įvykdytas. Mes atsigausime ir paversime pyktį meile“, – kalbėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.