Žuvę alpinistai nuo Nanda Devės kalno bus nukelti sraigtasparnių gervėmis

Prastos oro sąlygos pirmadienį apsunkino pastangas nukelti Himalajuose žuvusių septynių alpinistų kūnus, pranešė Indijos kariuomenės atstovas spaudai.

 Septynių žuvusių alpinistų kūnai sekmadienį buvo paimti nuo Nanda Devės kalno ir nugabenti į maždaug 245 metrais žemiau esančią „saugią vietą“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Septynių žuvusių alpinistų kūnai sekmadienį buvo paimti nuo Nanda Devės kalno ir nugabenti į maždaug 245 metrais žemiau esančią „saugią vietą“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
  Paskutinio alpinistų grupės nario paieška bus tęsiama.<br> AFP/Scanpix nuotr.
  Paskutinio alpinistų grupės nario paieška bus tęsiama.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 24, 2019, 2:28 PM

Paskutinio grupės, kurią sudarė keturi britai, du amerikiečiai, australas bei jų gidas indas, nario paieška bus tęsiama nepaisant sudėtingų oro sąlygų, informavo Indijos ir Tibeto pasienio policijos (ITBP) atstovas spaudai Vivekas Kumaras Pandey.

Septynių žuvusių alpinistų kūnai sekmadienį buvo paimti nuo Nanda Devės kalno Indijos šiaurinėje Utarakando valstijoje ir nugabenti į maždaug 245 metrais žemiau esančią „saugią vietą“. Jų paieškos operacija tęsėsi beveik mėnesį.

Manoma, kad alpinistus užgriuvo lavina, kai jie mėgino pasiekti vieną iš Nanda Devės viršūnių, į kurią dar niekam nėra pavykę užkopti.

V.K.Pandey sakė, kad žuvusiųjų kūnai bus nugabenti į bazinę stovyklą, iš kur bus mėginama juos nukelti specialiais sraigtasparniais.

„Tolesnis transportavimas tikriausiai bus vykdomas sraigtasparnio gerve, nes dėl oro sąlygų negalima gabenti kūnų sausuma“, – sakė pareigūnas.

Indijos alpinizmo fondo atstovas Maninderas Kohli naujienų agentūrai AFP sakė, kad būtų „pavojinga“ mėginti nukelti kūnus sausuma.

„Nukėlimas sraigtasparnių gervėmis bus greičiausias ir geriausias būdas, nes būtina pagarbiai elgtis su žuvusiaisiais“, – sakė jis.

Alpinistų palaikai buvo pastebėti iš oro šio mėnesio pradžioje, tačiau dėl prastų oro sąlygų ir sudėtingo reljefo bandymai juos pasiekti buvo nekart atidėti.

Prasidėjęs kasmetinis liūčių sezonas atnešė ant antrosios pagal aukštį šalies viršukalnės smarkų snygį ir lietų.

Aštuoni alpinistai priklausė 12 žygeivių grupei. Keturi nuo grupės atsiskyrę britai buvo išgelbėti.

Paskutinį kartą su dingusiais alpinistais buvo susisiekta gegužės 26-ąją, o jau kitą dieną viršukalnę apėmė smarkus snygis ir įvyko virtinė sniego griūčių.

Aštuonių alpinistų grupė, kuriai vadovavo patyręs alpinistas britas Martinas Moranas, turėjo leidimą įkopti tik į rytinę Nanda Devės viršūnę, teigia Indijos pareigūnai.

Tačiau alpinistų artimieji su tuo nesutinka.

M.Morano įmonė gegužės 22 dieną socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad alpinistai mėgins įkopti į maždaug 6 500 metrų aukščio viršūnę, kurios dar niekam nėra pavykę pasiekti.

Indijos pareigūnai sako, kad alpinistai rizikavo gyvybėmis, nusprendę neišbandytu maršrutu kopti į bevardę viršūnę, žinomą kaip 6477.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.