ES ragina Izraelį „tuojau pat“ sustabdyti palestiniečių namų griovimą

Europos Sąjunga pirmadienį paragino Izraelį tuojau pat sustabdyti palestiniečių namų griovimą Jeruzalės pakraštyje ir sakė, jog tai žlugdo viltis dėl ilgalaikės taikos regione.

Palestiniečių rajonai Rytų Jeruzalėje jau izoliuoti, o visi į juos įeinantys ir iš jų išeinantys asmenys kruopščiai tikrinami.<br>„Scanpix“ nuotr.
Palestiniečių rajonai Rytų Jeruzalėje jau izoliuoti, o visi į juos įeinantys ir iš jų išeinantys asmenys kruopščiai tikrinami.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2019, 6:58 PM

„Remdamiesi ilgalaike ES pozicija tikimės, kad Izraelio pareigūnai tuojau pat sustabdys vykdomą griovimą“, – sakė ES užsienio politikos tarnybos atstovų Majos Kocijančič ir Matteo Arisci (Matėjaus Arišio) pranešime spaudai.

„Šios politikos tąsa pakerta dviejų valstybių sprendinio gyvybingumą ir ilgalaikės taikos perspektyvą, kelia rimtą pavojų galimybei, kad Jeruzalė bus būsima abiejų valstybių sostinė“, – nurodė jie.

Izraelis anksčiau pirmadienį nugriovė virtinę nelegaliais laikomų palestiniečių namų, esančių į pietus nuo Jeruzalės.

Palestiniečiai iš karto pasmerkė namų griovimą Sur Bachero rajone, kurio dalis yra Vakarų Krante, o kita dalis – Jeruzalėje. Tačiau Izraelis tvirtina, kad tai yra būtina jo saugumui.

ES rėmė palestiniečių nuomonę, kad minimoje teritorijoje pagal Oslo taikos susitarimus „visi civiliniai klausimai priklauso Palestinos Autonomijos jurisdikcijai“.

Tačiau Izraelis sako, kad kai kurie pastatai buvo pastatyti pernelyg arti okupuotą Vakarų Krantų atkertančios skiriamosios tvoros, kurią jis pradėjo statyti per antrąją kruviną palestiniečių intifadą (sukilimą) šio amžiaus pirmojo dešimtmečio pradžioje. Izraelis tvirtina, kad barjeras yra būtinas apsaugoti civilius nuo išpuolių.

Palestiniečiai laiko šią tvorą „apartheido siena“.

Palestiniečiai kaltina Izraelį naudojantis saugumu kaip pretekstu juos išvyti iš rajono, dedant ilgalaikes pastangas išplėsti žydų nausėdijas ir jas jungiančius kelius.

Izraelis okupavo Vakarų Krantą ir Rytų Jeruzalę per 1967 metų Šešių dienų karą. Vėliau žydų valstybė aneksavo Rytų Jeruzalę, bet tarptautinė bendrija šio žingsnio taip ir nepripažino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.