Puerto Riko gyventojai surengė kol kas didžiausią protestą prieš gubernatorių

Puerto Riko sostinėje San Chuane įpykę protestuotojai pirmadienį blokavo pagrindinę gatvę, pradėdami demonstraciją prieš šios neinkorporuotos JAV teritorijos gubernatorių.

Puerto Riko gyventojai surengė kol kas didžiausią protestą prieš gubernatorių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Puerto Riko gyventojai surengė kol kas didžiausią protestą prieš gubernatorių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2019, 9:49 PM

Tikimasi, kad ši demonstracija bus didžiausia akcija už gubernatoriaus Ricardo Rossello (Rikardo Roselo) atsistatydinimą: laukiama šimtų tūkstančių dalyvių.

Žygiuodami demonstrantai dainavo, skandavo, šoko ir nešė Puerto Riko vėliavas.

Puerto Riko gyventojai pyksta dėl įtariamos korupcijos, susijusios su pinigais, kurie turėjo būti skirti žmonėms, nukentėjusiems nuo beveik 3 tūkst. gyvybių 2017 metais nusinešusio uragano „Maria“.

Žmonės taip pat pyksta dėl neseniai paskelbtų žinučių, kuriose gubernatorius R. Rossello ir kiti vyriausybės pareigūnai vyrai šaiposi iš žurnalistų, gėjų, uragano aukų ir kitų žmonių.

R. Rossello sekmadienį sakė, kad kitais metais nesieks perrinkimo ir atsistatydins iš savo partijos lyderio posto. Tačiau jis atsisako atsistatydinti iš gubernatoriaus posto.

„Klausiausi, ir šiandien klausausi jūsų, – socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame vaizdo įraše sako R. Rossello. – Esu padaręs klaidų ir atsiprašęs.“

Tačiau protestuotojai sako, kad to nepakanka.

„To neužtenka. Jis turėtų perduoti valdžią naujiems lyderiams“, – sakė 36 metų Ishamas Rodriguezas (Išamas Rodrigesas), kuris eidamas drauge su demonstrantais daužė puodus.

„Gubernatorius trypė mūsų šalies teises“, – pridūrė jis.

Raginimai pradėti apkaltą

Popmuzikos žvaigždė, puertorikietis Ricky Martinas (Rikis Martinas), kuris yra gėjus ir iš kurio buvo šaipomasi R. Rossello pokalbiuose, taip pat atmetė gubernatoriaus gestą ir sakė, kad dalyvaus proteste.

„Ricardo Rossello, jūs ne tik ciniškas, jūs – makiaveliškas“, – socialinėje žiniasklaidoje parašė R. Martinas. Jis ragino Puerto Riko įstatymų leidėjus pradėti gubernatoriaus apkaltos procesą.

Prieš dvi savaites nutekintuose šimtuose pokalbių puslapių taip pat yra įžeidžiamų komentarų moterų atžvilgiu. Keliomis dienomis anksčiau prokurorai nurodė areštuoti šešis vyriausybės pareigūnus, kaltinamus išgrobsčius 15 mln. dolerių (13,4 mln. eurų) pinigų, skirtų atstatymui po uragano.

R. Rossello kovo mėnesį sakė, kad sieks perrinkimo rinkimuose, numatytuose 2020 metų lapkritį, bet sekmadienį šį pareiškimą atšaukė.

Įstatymų leidėjams studijuojant apkaltos galimybes, jis taip pat sakė, kad „atsakingai sutiks“ bet kokius galimus procesus.

Buvęs gubernatorius Alejandro Garcia Padilla (Alechandras Garsija Padilja) televizijai „Telemundo“ sakė, kad R. Rossello „bando išlošti laiko ir pažiūrėti, ar protestai nuslops“.

Sekmadienį šimtai žmonių buvo susirinkę priešais gubernatoriaus rezidenciją.

Policija praėjusią savaitę vaikydama minias panaudojo ašarines dujas, kai netoli vyriausybės pastato kilo gaisras. Buvo areštuoti penki protestuotojai.

Puerto Riko padėtis buvo prasta dar prieš uraganą „Maria“, kuris pademonstravo katastrofišką salos elektros tinklų būklę.

Dėl ekonominės krizės teritorija turėjo siekti apsaugos nuo kreditorių pagal JAV bankroto įstatymą.

Biudžeto apkarpymai, kurie drauge su kitais veiksmais privertė uždaryti mokyklas, daug puertorikiečių paskatino išvykti kitur.

Priskaičiuojant ir egzodą iš salos po uragano, Puerto Rikas neteko 4 proc. savo gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.