Įtariamas Kraistčerčo šaulys siuntė laiškus iš kalėjimo

Naujosios Zelandijos pareigūnai trečiadienį pripažino padarę klaidą, kai leido dėl 51 žmogaus nužudymo Kraistčerčo mečetėse kaltinamam asmeniui iš savo kameros išsiųsti ranka rašytą laišką.

Naujosios Zelandijos pareigūnai trečiadienį pripažino padarę klaidą, kai leido dėl 51 žmogaus nužudymo Kraistčerčo mečetėse kaltinamam asmeniui iš savo kameros išsiųsti ranka rašytą laišką.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Naujosios Zelandijos pareigūnai trečiadienį pripažino padarę klaidą, kai leido dėl 51 žmogaus nužudymo Kraistčerčo mečetėse kaltinamam asmeniui iš savo kameros išsiųsti ranka rašytą laišką.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 14, 2019, 5:44 PM

Šią savaitę Brentono Tarranto šešių puslapių laiškas buvo paskelbtas prieštaringai vertinamame interneto forume „4chan“, garsėjančiame baltųjų viršenybės šalininkų pasisakymais. Tai atsitiko kaip tik tuo metu, kai kiti panašius išpuolius nuo El Paso iki Norvegijos surengę įtariami žudikai įvardino B. Tarrantą kaip savo įkvėpimo šaltinį.

Ant nedidelio bloknoto pieštuku rašytas laiškas yra skirtas „Alanui“ Rusijoje. Didžioji jo dalis iš pažiūros atrodo nepavojinga, joje kalbama apie B. Tarranto mėnesio kelionę Rusijoje 2015 metais. Tačiau laiške taip pat perspėjama dėl artėjančio „didelio konflikto“, o kai kurios laiško frazės gali būti laikomos raginimu pradėti ginkluotą kovą.

Už įkalinimo įstaigas atsakingo ministro Kevino Daviso pareiškime sakoma, kad jis nemano, jog B. Tarrantui reikėjo leisti išsiųsti šį laišką.

„Aš aiškiai pasakiau, kad tai negali pasikartoti“, – pareiškė K. Davisas.

K. Davisas taip pat pripažino, kad visi Naujosios Zelandijos kaliniai turi teisių, įskaitant teisę siųsti ir gauti korespondenciją. Pasak jo, kalėjimų sistema gali sulaikyti laiškus ir buvo sulaikiusi kitų laiškų, kuriuos siuntė arba turėjo gauti B. Tarrantas.

„Mes dar niekada neturėjome tokio kalinio. Aš paklausinėjau, ar dabartiniai mūsų įstatymai yra tinkami, ir paprašiau pateikti pasiūlymų, kokių pakeitimų mes dabar galėtume padaryti“, – sakė K. Davisas.

Liepos 4 dieną rašytame laiške B. Tarrantas dėkoja „Alanui“ už atsiųstus pašto ženklus, kuriuos, matyt, buvo gavęs anksčiau, ir sako, kad jie yra du vieninteliai spalvų lopinėliai jo pilkoje kameroje. Jis taip pat priduria, kad turės juos slėpti nuo prižiūrėtojų.

B. Tarrantas cituoja Platoną ir kitus filosofus bei rašytojus, neva turėjusius įtakos jo pažiūroms, ir sako, kad „negali detaliai aprašyti savo apgailestavimų ar jausmų, nes apsaugininkai konfiskuos mano laišką“ ir panaudos jį kaip įkaltį.

Tuo metu opozicijos atstovas Davidas Bennettas pareiškė, kad K. Davisui reikėjo nedelsiant pareikalauti pasiaiškinimo, kaip toks kurstytojiškas laiškas galėjo būti išsiųstas iš griežto saugumo kalėjimo.

„Šis vyras yra kaltinamas įvykdęs vieną baisiausių nusikaltimų Naujosios Zelandijos istorijoje, – sakoma D. Bennetto pareiškime. – Naujosios Zelandijos gyventojai pasibaisės, kad Pataisos [namų sistemos pareigūnai] leido jam išsiųsti laišką su raginimu imtis veiksmų, vėliau paskelbtą internete.“

Iki kovo 15-osios šaudynių šis 28 metų Australijos pilietis, baltųjų viršenybės šalininkas, paskelbė 74 puslapių manifestą interneto forume „8chan“. Jame jis išdėstė savo rasistines pažiūras ir įsitikinimą, kad imigrantai yra įsibrovėliai, kurie išstums baltųjų rasę.

„8chan“, laikomas dar radikalesne „4chan“ atšaka, buvo uždarytas šį mėnesį, dviem aptarnaujančioms bendrovėms nutraukus technines paslaugas po pranešimų, kad El Pase, Teksase, 22 žmones rugpjūčio 3 dieną nužudęs šaulys prieš išpuolį svetainėje paskelbė prieš lotynų amerikiečius nukreiptą pareiškimą.

Manoma, kad Teksaso, kaip ir Norvegijos šaulį, šį mėnesį galimai nužudžiusį savo įseserę, o paskui surengusį ginkluotą išpuolį prieš mečetę Osle, įkvėpė B. Tarranto veiksmai.

Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Arden žadėjo daugiau niekada neminėti B. Tarranto vardo, kad jis nesulauktų jo siekiamo visuomenės dėmesio, todėl laiško pasirodymas internete buvo dar didesnis akibrokštas vyriausybei.

Po išpuolių mečetėse B. Tarrantas nepripažino jam pateiktų kaltinimų dėl teroristinių veiksmų, tyčinio nužudymo ir pasikėsinimo nužudyti. Iki teismo, kuris numatytas kitą gegužę, įtariamasis bus laikomas kalėjime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.