Po D. Trumpo paraginimo Izraelis uždraudė atvykti dviem JAV Kongreso narėms

Izraelis ketvirtadienį paskelbė neleisiantis atvykti dviem JAV Kongreso narėms musulmonėms, palaikančioms žydų valstybės boikotą dėl jos elgesio su palestiniečiais.

 Tokį sprendimą Izraelį aktyviai ragino priimti JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Tokį sprendimą Izraelį aktyviai ragino priimti JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2019, 9:52 AM

Tokį sprendimą Izraelį aktyviai ragino priimti JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu sakė, kad šis itin neįprastas žingsnis prieš amerikietes Kongreso nare Ilhan Omar ir Rashidą Tlaib yra būtinas, nes jų planuoto vizito „vienintelis tikslas – pakenkti Izraeliui ir sustiprinti prieš jį nukreiptą kurstymą“.

Kai kurie JAV politikai ragino Izraelį persigalvoti, o aukšto rango palestiniečių pareigūnas Hananas Ashrawi šį žingsnį pavadino „priešiškumo Amerikos žmonėms ir jų atstovams piktinamu aktu“.

I. Omar pareiškė, kad Izraelio „šiurpinantis“ sprendimas yra „įžeidimas demokratinėms vertybėms“.

I. Omar ir R. Tlaib, kurios abi yra palestiniečių kilmės, planavo ateinantį savaitgalį apsilankyti Izraelyje ir pabuvoti palestiniečių teritorijose.

Prieš Izraeliui paskelbiant savo sprendimą, R. Tlaib giminaičiai jos šeimos kaime Beit ur al Faukoje, esančiame okupuotame Vakarų Krante, džiūgavo dėl kongresmenių artėjančio vizito.

„Ruošiame jai šventę“, – sakė R. Tlaib 85 metų senelė Muftia Tlaib.

Izraelio pareigūnai sakė galintys dėl humanitarinių priežasčių svarstyti R. Tlaib atskirą prašymą leisti aplankyti savo šeimą. Kad toks vizitas būtų surengtas, politikei reikėtų kirsti Izraelio teritoriją.

Izraelis savo sprendimą paskelbė tuojau po D. Trumpo paraginimo žydų valstybei neįsileisti Atstovų Rūmų narių, priklausančių Demokratų partijai.

„Būtų parodytas didelis silpnumas, jeigu Izraelis leistų apsilankyti atstovei Omar ir atstovei Tlaib“, – per „Twitter“ parašė D. Trumpas.

Prezidentas tęsė sau įprastu tonu: „Jos nekenčia Izraelio ir visų žydų, ir nieko negali būti pasakyta arba padaryta, kad jos pakeistų savo nusistatymą... Tai apgailėtina!“

D. Trumpas vėliau sakė žurnalistams, kad šios įstatymų leidėjos „apie Izraelį yra pasakiusios blogiausių dalykų, kokių man yra kada nors tekę girdėti. Taigi, kaip Izraelis gali ištarti: „Sveikos atvykusios“?“

R. Tlaib ir I. Omar yra balsingos D. Trumpo, palaikančio glaudžius ryšius su B. Netanyahu, kritikės.

„Silpnumo ženklas“

B. Netanyahu teigė, kad Atstovų Rūmų narių vizito programa rodė, jog jos ketina raginti stiprinti prieš Izraelį nukreiptą boikoto judėjimą.

„Izraelis, klestinti ir laisva demokratija, yra atviras bet kokiai kritikai – su viena išimtimi“, – sakė premjeras.

„Izraelio įstatymas draudžia atvykti žmonėms, raginantiems ir veikiantiems, kad Izraelis būtų boikotuojamas – kaip ir kitos demokratijos, neleidžiančios atvykti žmonėms, kuriuos jos laiko kenkiančiais šaliai“, – pridūrė jis.

2017 metais Izraelis priėmė įstatymą, draudžiantį atvykti užsieniečiams, palaikantiems šalies boikotą. Šis žingsnis buvo reakcija į vadinamąjį BDS judėjimą („Boycott, Divestment and Sanctions“ – „Boikotas, investicijų atsiėmimas ir sankcijos“), skatinantį imtis ekonominių veiksmų prieš žydų valstybę.

Izraelis laiko BDS judėjimą strategine grėsme ir kaltina jo šalininkus antisemitizmu, nors aktyvistai tokį aiškinimą vadina klaidingu.

Tiek I. Omar, tiek R. Tlaib kritikavo Izraelio vykdomą Vakarų Kranto okupaciją ir elgesį su palestiniečiais.

Abi demokratės taip pat buvo kaltinamos antisemitizmu, bet jos tokius pareiškimus griežtai atmeta.

Izraelio ambasadorius Jungtinėse Valstijose Ronas Dermeris anksčiau užsiminė, kad politikės turėtų būti įleistos į žydų valstybę iš pagarbos Vašingtonui, Izraelio svarbiausiam sąjungininkui.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi sakė, kad Izraelio sprendimas neįsileisti amerikiečių kongresmenių yra „silpnumo ženklas, nederantis prie didžios Izraelio Valstybės orumo“.

Ji pridūrė, kad šis žingsnis yra „liūdnas atsimetimas“ nuo anksčiau R. Dermerio išsakytos pozicijos ir kad tai „smarkiai nuvilia“.

Demokratų kandidate į prezidentus siekianti tapti Elizabeth Warren pareiškė: „Izraelis neparodo esąs tolerantiška demokratija... uždrausdamas apsilankyti išrinktoms Kongreso narėms“.

Abi Kongreso narės, kartu su dviem kitomis progresyviosios stovyklos sąjungininkėmis Atstovų Rūmuose – Alexandria Ocasio- Cortez ir Ayanna Pressley – visos kartu pramintos „Būriu“ („The Squad“), jau seniai yra užsitraukusios D. Trumpo nemalonę.

Prezidentas apie šias keturias politikes yra pažėręs virtinę ksenofobiškų komentarų ir paraginęs jas „keliauti, iš kur atvykusios“, taip pat apkaltinęs „meile“ Amerikos priešams, tokiems kaip teroristų tinklas „al Qaeda“.

I. Omar, vaikystėje su savo šeima pabėgusi iš karo krečiamo Somalio ir atvykusi į Jungtines Valstijas kaip pabėgėlė, kartus su R. Tlaib yra pirmosios musulmonės moterys, išrinktos į Kongresą.

Be to, R. Tlaib yra pirmoji į JAV Kongresą išrinkta palestiniečių kilmės moteris.

JAV Kongreso nariai reguliariai lankosi Izraelyje ir palestiniečių teritorijose, o sprendimas jų neįsileisti yra labai neįprastas.

Kai kurios žydų grupės Jungtinėse Valstijose išreiškė susirūpinimą, jog abiejų pagrindinių partijų Vašingtone politinė parama Izraeliui silpnėja.

JAV prezidento posto siekiantys demokratų veikėjai atvirai kritikavo B. Netanyahu, siekiančio perrinkimo per rugsėjo 17-ąją vyksiantį pakartotinį balsavimą. Šie rinkimai Izraelyje vyks po anksčiau šiais metais surengtų pirmalaikių rinkimų, po kurių premjerui nepavyko suformuoti koalicijos.

Netgi įtakinga JAV proizralietiška lobistinė organizacija AIPAC pareiškė, kad nepritaria Izraelio sprendimui neįsileisti minėtų kongresmenių, net jeigu nepritaria jų reiškiamoms pažiūroms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.