Įtariamas Norvegijos mečetės šaulys „prisipažino“ padaręs nusikaltimus, sako policija

Norvegas, kuris įtariamas praėjusį savaitgalį nušovęs savo įseserę ir apšaudęs netoli Oslo esančią mečetę, prisipažino padaręs nusikaltimus, tačiau nepadarė oficialaus kaltės prisipažinimo, penktadienį pranešė policija.

 Šis incidentas įvyko tuo metu, kai visame pasaulyje ima daugėti baltųjų viršenybės šalininkų rengiamų išpuolių, įskaitant Jungtinėse Valstijose neseniai įvykdytas El Paso žudynes.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Šis incidentas įvyko tuo metu, kai visame pasaulyje ima daugėti baltųjų viršenybės šalininkų rengiamų išpuolių, įskaitant Jungtinėse Valstijose neseniai įvykdytas El Paso žudynes.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2019, 12:15 PM

21 metų Philipas Manshausas pirmadienį buvo sulaikytas kardomajam kalinimui dėl įtarimų nužudymu ir teroristiniu išpuoliu, kurį, pasak policijos, jis filmavo.

Į policijos klausimus penktadienį atsakęs „įtariamasis pripažino faktus, tačiau oficialiai neprisipažino padaręs nusikaltimus, kuriais yra kaltinamas“, – policijos paskelbtame pranešime pažymėjo Oslo policijos pareigūnas Palas-Fredrikas Hjortas Kraby.

Ph. Manshausas, kaip įtariama, nužudė savo 17 metų įseserę Johanne Zhangjią Ihle-Hansen, o po to nuvyko į Al Nuro mečetę viename pasiturinčiame Oslo priemiestyje ir ėmė šaudyti, kol buvo sutramdytas 65 metų vyro.

Tuo metu mečetėje buvo tik trys maldininkai. Nė vienas jų nebuvo sunkiai sužeistas.

Šią savaitę Ph. Manshausas pasirodė teisme pamuštomis akimis ir įdrėskimais bei mėlynėmis ant veido, kaklo bei rankų.

Policija yra sakiusi, kad jis laikosi „ultradešiniųjų“ ir „ksenofobiškų pažiūrų“ ir kad jis prie šalmo buvo pritvirtinęs vaizdo kamerą, kuria filmavo išpuolį mečetėje.

Iš pradžių įtariamasis neigė jam pareikštus kaltinimus.

Šis incidentas įvyko tuo metu, kai visame pasaulyje ima daugėti baltųjų viršenybės šalininkų rengiamų išpuolių, įskaitant Jungtinėse Valstijose neseniai įvykdytas El Paso žudynes.

2011 metų liepą Norvegija išgyveno vieną žiauriausių išpuolių, kuriuos yra surengę dešiniųjų ekstremistai. Andersas Behringas Breivikas, savo paskelbtame manifeste reiškęs nerimą dėl „musulmonų įsiveržimo“ Europoje, per dvigubą ataką nužudė iš viso 77 žmones. Jis pirmiausiai detonavo sprogmenų prikrautą mikroautobusą prie tuomečio Darbo partijos premjero Jenso Stoltenbergo biuro Osle, o vėliau šaudė į šios partijos jaunimo stovyklos dalyvius netoli sostinės esančioje Utiojos saloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.