Kim Jong-unas „labai patenkintas“ Šiaurės Korėjos ginklų bandymais

Šiaurės Korėja šeštadienį pareiškė, jog šalies lyderis Kim Jong-unas stebėjo penktadienį surengtus neįvardytos naujos ginkluotės sistemos bandymus, kurie laikomi mėginimu daryti spaudimą Vašingtonui ir Seului dėl stringančių branduolinių derybų ir jų bendrų karinių pratybų.

 Jungtinės Valstijos ar Pietų Korėja agentūros pranešime konkrečiai nebuvo paminėtos.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Jungtinės Valstijos ar Pietų Korėja agentūros pranešime konkrečiai nebuvo paminėtos.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2019, 5:05 PM

Šiaurės Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) pranešė, jog Kim Jong-unas po penktadienį įvykusių bandymų pareiškė esąs „labai patenkintas“ „neįtikėtina ir įspūdinga“ savo karinių pajėgų pastaruoju metu vykdytų bandymų „sėkme“ ir pažadėjo sukurti „nenugalimą karinę galią, kurios niekas nedrįstų provokuoti“.

Jungtinės Valstijos ar Pietų Korėja agentūros pranešime konkrečiai nebuvo paminėtos.

Penktadienį paleisti sviediniai buvo jau šeštą kartą nuo liepos pabaigos Šiaurės Korėjos surengti bandymai. Jie parodė, jog šalyje yra plėtojama nauja reaktyvinės artilerijos sistema ir dvi atskiros mobiliosios trumpojo nuotolio balistinių raketų sistemos. Pasak ekspertų, ši ginkluotė gali padidinti šalies galimybes smogti taikiniams visoje Pietų Korėjoje, įskaitant šioje šalyje veikiančias Jungtinių Valstijų karines bazes.

KCNA penktadienį išbandytų ginklų ir bandymų rezultatų neapibūdino, tačiau nurodė, jog bandymai buvo sėkmingi ir dar sustiprino kariuomenės pasitikėjimą sistemos patikimumu.

Oficialusis Šiaurės Korėjos laikraštis „Rodong Sinmun“ paskelbė nuotraukų, iš kurių galima spręsti, kad iš paleidimo įrenginio, įrengto ant transporto priemonės, buvo iššauta raketa, pataikiusi į pakrantėje pastatytą taikinį. Taip pat matyti, kaip kariškių apsuptas Kim Jong Unas, džiūgaudamas, iškelia sugniaužtą kumštį.

„(Kim Jong-unas) pareiškė, jog visi turėtų atminti, jog (valdančioji) partija pagal savo pagrindinį planą, kurį ji yra tvirtai pasiryžusi įgyvendinti, siekia sukurti galingą jėgą, kuri būtų pakankamai stipri, kad bet kokias pajėgas atgrasytų nuo bandymų mus provokuoti, o bet kokie priešininkai net ir fizinių susirėmimų atveju būtų bejėgiai prieš mūsų absoliučiosios galios čučhė ginklus“, – pažymima KCNA pranešime. Jame minima „čučhė“ (juche, savarankiškumas) – valstybinė Pchenjano ideologija.

Kitame šeštadienį paskelbtame pranešime KCNA vykstančias JAV ir Pietų Korėjos karines pratybas pavadino įsiveržimo repeticija, kuri Šiaurės Korėją verčia nuolat kurti „galingas fizines priemones ir jas dislokuoti faktinio karo atvejui“.

Po 2018 metais įvykusio pirmojo Kim Jong-uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimo Jungtinės Valstijos sumažino su Pietų Korėja rengiamų bendrų didelių karinių pratybų mastą ir sustabdė strateginės ginkluotės, kaip antai tolimojo nuotolio bombonešių ir lėktuvnešių siuntimą į regioną.

Tačiau Šiaurės Korėja sako, jog net ir mažesnio masto pratybos pažeidžia abiejų valstybių vadovų pasiektus susitarimus.

Pietų Korėjos kariškiai anksčiau sakė, jog iš Šiaurės Korėjos rytų pakrantės paleisti du sviediniai nuskriejo apie 230 kilometrų ir nukrito į Japonijos jūrą tarp Korėjos pusiasalio ir Japonijos.

JAV ir Pietų Korėjos karinių pajėgų specialistai analizuoja šiuos bandymus, tačiau kol kas negali pasakyti, ar tai buvo balistinės raketos, ar reaktyvinės artilerijos sviediniai.

Ekspertai sako, jog faktas, kad D. Trumpas jau ne kartą nesureikšmino Šiaurės Korėjos surengtų ginklų bandymų, Pchenjanui suteikia galimybę dar aktyviau juos rengti ir tobulinti savo trumpojo nuotolio ginkluotę. Tuo pačiu izoliuota valstybė siekia papildomų svertų branduolinėse derybose su Vašingtonu, kurios galėtų būti atnaujintos, kai vėliau šį mėnesį pasibaigs JAV ir Pietų Korėjos karinės pratybos.

JAV Valstybės departamentas pranešė, jog kitos savaitės pradžioje Japonijoje ir Pietų Korėjoje apsilankys JAV specialusis pasiuntinys Šiaurės Korėjai Stephenas Biegunas, kuris atvyks derėtis, kaip būtų galima „dar sustiprinti galutinės ir visiškai patikrinamos“ Šiaurės Korėjos „denuklearizacijos koordinavimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.