Ispanija privalės surengti pakartotinius parlamento rinkimus

Ispanijoje lapkritį bus rengiami dar vieni – jau ketvirti per pastaruosius ketverius metus – visuotiniai rinkimai, premjerui Pedro Sanchezui nepavykus užsitikrinti pakankamos kitų partijų paramos.

Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 17, 2019, 10:40 PM, atnaujinta Sep 18, 2019, 8:22 AM

„Ispanijoje lapkričio 10-ąją bus rengiami nauji rinkimai“, – per vėlai antradienį surengtą spaudos konferenciją pranešė P. Sanchezas, karaliui Felipe VI pareiškus, kad jis nesiūlys naujo kandidato į premjero postą, galinčio siekti parlamento pasitikėjimo, nes jokios partijos lyderis neturi pakankamo palaikymo.

P. Sanchezo socialistai laimėjo balandį vykusius rinkimus, bet užsitikrino tik 123 mandatus 350 vietų parlamente. Dėl to jis tapo priklausomas nuo kitų partijų paramos itin susiskaldžiusiame parlamente, kad būtų patvirtintas premjeru.

Iki pirmadienio P. Sanchezas turėjo būti patvirtintas parlamentarų, kad išvengtų naujų rinkimų lapkritį. Vis dėlto jo derybos su partijomis dėl paramos buvo bevaisės.

Jo teigimu, karaliaus konsultacijų su partijų lyderiais rezultatas „yra aiškus. Parlamente nėra daugumos, kuri galėtų garantuoti vyriausybės formavimą“.

Antradienį pasibaigus dviejų dienų deryboms su partijų lyderiais karalius pareiškė, kad nesant pakankamos paramos nesiūlys jokio naujo kandidato į ministrus pirmininkus.

Politinis nestabilumas Ispanijoje įsivyravo po 2015 metų gruodžio rinkimų, per kuriuos, iškilus kraštutiniams kairiesiems „Podemos“ ir verslui palankiai „Ciudadanos“, žlugo tradicinė dviejų partijų sistema, o parlamentas liko labai susiskaldęs.

Balandį įvykę rinkimai dar labiau komplikavo politikos paveikslą, nes į parlamentą pateko ir kraštutinių dešiniųjų „Vox“.

P. Sanchezas atėjo į valdžią pernai birželį, jo pirmtakui konservatoriui Mariano Rajoy netikėtai neatlaikius balsavimo dėl pasitikėjimo. Tuomet paramą dabartiniam vyriausybės vadovui išsakė „Podemos“, taip pat katalonų separatistų partijos ir baskų nacionalistai.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad ši politinė jėga per naujus rinkimus laimėtų daugiau vietų, bet vis tiek neturėtų daugumos, todėl jai ir vėl prireiktų „Podemos“ ir dar kelių mažesnių regioninių partijų paramos.

Ispanija turi kelis rimtus iššūkius, kuriems išspręsti būtina stabili vyriausybė: tebegyvuojantis separatistų judėjimas šiaurės rytiniame Katalonijos regione, aukštas nedarbo lygis, žemi atlyginimai ir neužtikrintumas dėl darbo.

Liepos mėnesį P. Sanchezas du kartus bandė gauti parlamento patvirtinimą, bet jam nepavyko dėl iki šiol neišspręsto ginčo su „Podemos“ lyderiu Pablo Iglesias.

Socialistai iš pradžių labai nenoriai sutiko formuoti koaliciją su „Podemos“ ir pasiūlė šiai partijai kelis portfelius vyriausybėje, bet P. Iglesias nesutiko, tvirtindamas, kad šie postai politiškai nepakankamai reikšmingi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.