Popiežius Pranciškus paskelbs šventuoju britą kardinolą J. H. Newmaną

Popiežius Pranciškus sekmadienį šventaisiais paskelbs penkis asmenis, įskaitant ir britų kardinolą Johną Henry Newmaną – vieną iš Katalikų Bažnyčios garsiausių atsivertėlių, taip pat „Brazilijos motina Terese“ vadinamą vienuolę.

 Vatikane vyksiančioje ceremonijoje laukiama valstybių vadovų.<br> PA Pictures/Scanpix nuotr.
 Vatikane vyksiančioje ceremonijoje laukiama valstybių vadovų.<br> PA Pictures/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-10-13 11:44

Vatikane vyksiančioje ceremonijoje laukiama valstybių vadovų. Tarp būsimųjų šventųjų taip pat yra šveicarė pasaulietė, indė vienuolė ir italė vienuolė.

Jungtinės Karalystės delegacijai vadovaus princas Charlesas – būsimasis Anglikonų bažnyčios vadovas – ir taip išreikš pagarbą J. H. Newmanui – XIX amžiaus Anglikonų bažnyčios teologui, kuris vėliau tapo vienu didžiausių Katalikų Bažnyčios mąstytojų.

J. H. Newmanas gimė 1801 metais ir mėgino „atnaujinti“ Anglikonų bažnyčią, tačiau vėliau įsitikino, kad katalikybė yra vienintelis tikrasis tikėjimas ir būdamas 44 metų atsivertė bei kildamas bažnyčios hierarchijos laiptais tapo kardinolu.

Nors dabar jam reiškia didžiausią pagarbą, 2008 metais Katalikų bažnyčia buvo kaltinama negerbusi J. H. Newmano paskutinės valios ir siekusi perkelti jo palaikus iš mažų Anglijos kapinių į didžiulę bažnyčią Birmingeme.

1890 metais miręs J. H. Newmanas sakė „visa savo širdimi“ norinti būti palaidotas šalia ilgamečio draugo ir taip pat atsivertėlio į katalikybę Ambrose St. Johno. Jiedu kartu gyveno 32 metus, tačiau neaišku, ar jų santykiai buvo intymūs.

Tačiau Bažnyčios pastangos juos atskirti žlugo po to, kai atvėrus J. H. Newmano karstą jame nieko nebuvo aptikta, palaikai jau buvo suirę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.