D. Trumpas: „Sirijos kurdai gali paleisti IV kalinius, siekdami JAV įsitraukimo“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė, kad kurdų kovotojai gali paleisti įkalintus judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) džihadistus, kad priverstų Jungtines Valstijas likti šiaurės rytų Sirijoje.

 AV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė, kad kurdų kovotojai gali paleisti įkalintus judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) džihadistus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 AV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė, kad kurdų kovotojai gali paleisti įkalintus judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) džihadistus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-10-14 15:56, atnaujinta 2019-10-14 16:22

Pentagonas sekmadienį pranešė, kad augant chaosui Sirijoje ir intensyvėjant Turkijos karinei operacijai prieš kurdų kovotojus, D. Trumpas nurodė iš šiaurinės karo nuniokotos šalies dalies atitraukti iki tūkstančio karių.

D. Trumpo sprendimas išvesti karius iš Sirijos praėjusią atvėrė kelią Turkijai pradėti puolimą, o Jungtinėse Valstijose buvo sutiktas kaip JAV sąjungininkų kurdų išdavystė, be to, būgštauta, kad tai gali sudaryti sąlygas atsikurti IV.

„Europa turėjo galimybę susigrąžinti savo IV kalinius, bet nenorėjo [mokėti] tos kainos. „Tegu moka JAV“, – sakė jie...“ – parašė D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Kurdai gali paleisti kai kuriuos [įkalintus džihadistus], kad mes įsitrauktume. [Juos] lengvai vėl sugautų Turkija ar Europos šalys, iš kur daugelis jų atvyko, bet jos turėtų veikti greitai“, – pridūrė jis.

Sekmadienį kurdų pareigūnai pranešė, kad apie 800 IV kovotojų šeimų narių, laikytų šiauriniame Sirijos Ain Isos mieste esančioje stovykloje, iš jos pabėgo dėl turkų bombardavimo.

Pirmadienį Turkija paneigė, kad jos karinė operacija leido IV kaliniams pabėgti iš sulaikymo stovyklų, ir apkaltino kurdus tyčia „ištuštinus“ vieną kalėjimą.

Turkija jau šeštą dieną vykdo savo karinę operaciją, nukreiptą prieš Sirijos kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG), kuriuos ji laiko „teroristais“. Vis dėlto kurdų pajėgos buvo svarbūs JAV ir kitų Vakarų valstybių sąjungininkai kovoje su IV.

JAV ir jų partneriai pasmerkė turkų puolimą, bet jų grasinimai sankcijomis kol kas jo nesustabdė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.