M. Esperis aptarinėja galimybę išlaikyti nedideles JAV pajėgas Sirijos šiaurės rytuose

JAV gynybos sekretorius Markas Esperis pirmadienį sakė aptarinėjantis galimybę, kad Sirijos šiaurės rytuose liktų nedidelis amerikiečių pajėgų likutis, kuris saugotų naftos telkinius ir tęstų kovą su džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) kovotojais.

 M. Esperis sakė, kad kai kurie amerikiečių kariai Sirijos šiaurės rytuose dar nepradėjo atsitraukimo. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 M. Esperis sakė, kad kai kurie amerikiečių kariai Sirijos šiaurės rytuose dar nepradėjo atsitraukimo. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2019, 4:19 PM

M. Esperis nurodė, kad galutinio sprendimo dėl šios galimybės nepriėmė ir dar nepristatė jos prezidentui Donaldui Trumpui.

Kalbėdamas spaudos konferencijoje Kabule M. Esperis sakė, kad kai kurie amerikiečių kariai Sirijos šiaurės rytuose dar nepradėjo atsitraukimo. Pasak gynybos sekretoriaus, jie su Sirijos kurdų kovotojais siekia apsaugoti tame regione esančius naftos telkinius, kad jų kontrolės neperimtų IV.

Svarbu užtikrinti, kad IV negautų pajamų iš naftos, pabrėžė M. Esperis.

Jis nurodė, kad pajėgos, buvusios aplink Ain al Arabą, traukiasi pirmos ir kad pajėgos Sirijos šiaurės rytuose vis dar yra miestuose netoli naftos telkinių.

M. Esperis taip pat sakė, kad JAV toliau patruliuoja ore virš Jungtinių Valstijų pajėgų, joms tęsiant pasitraukimą. JAV taip pat stengiasi „kaip įmanydamos geriau“ stebėti iš oro neseniai suderėtą ugnies nutraukimą.

Nors D. Trumpas tvirtino, kad grąžina amerikiečių karius namo iš „nesibaigiančių karų“ Artimuosiuose Rytuose, M. Esperis sakė, kad visi iš Sirijos pasitraukiantys JAV kariai vyks į vakarų Iraką ir kad amerikiečių kariškiai tęs operacijas prieš IV.

Kariai negrįžta namo, ir Jungtinės Valstijos nesitraukia iš neramių Artimųjų Rytų, rodo planai, kuruos M. Esperis bendrais bruožais išdėstė prieš tai, kai sekmadienį nuvyko į Afganistaną. Kovą su IV Sirijoje, kuriai vadovavo D. Trumpo palikti amerikiečių sąjungininkai Sirijos kurdai, dabar perims JAV pajėgos, galbūt veiksiančios iš kaimyninio Irako.

M. Esperis neatmetė idėjos, kad JAV pajėgos iš Irako vykdys antiteroristines misijas Sirijoje. Tačiau su juo keliaujantiems reporteriams jis sakė, kad detalės bus suderintos laikui bėgant.

Dešimtys šarvuotųjų mašinų su amerikiečių kariais pirmadienį iš Sirijos įvažiavo į Irako Kurdistaną, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Atsitraukianti kolona Tigro upę kirto Fiš Chabūro sienos perėjoje netoli Turkijos sienos, pakeliui į autonominio Kurdistano regiono sostinę Arbilį, kur yra amerikiečių bazė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?