JAV diplomatas: Sirijoje pabėgo per 100 kurdų kalintų IS džihadistų

Sirijos šiaurėje tvyrant chaosui dėl Turkijos įsiveržimo iš regione esančių sulaikymo centrų pabėgo iš viso daugiau kaip 100 džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) narių, trečiadienį pareiškė vienas aukšto rango JAV pareigūnas.

JAV diplomatas: Sirijoje pabėgo per 100 kurdų kalintų IS džihadistų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV diplomatas: Sirijoje pabėgo per 100 kurdų kalintų IS džihadistų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV diplomatas: Sirijoje pabėgo per 100 kurdų kalintų IS džihadistų.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
JAV diplomatas: Sirijoje pabėgo per 100 kurdų kalintų IS džihadistų.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
JAV diplomatas: Sirijoje pabėgo per 100 kurdų kalintų IS džihadistų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV diplomatas: Sirijoje pabėgo per 100 kurdų kalintų IS džihadistų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-10-23 22:43

„Turime pripažinti, kad jų skaičius dabar viršija 100. Nežinome, kur jie yra“, – JAV Atstovų Rūmų užsienio reikalų komitetui padėtį komentavo Valstybės departamento atstovas Sirijai Jamesas Jeffrey.

Turkija pradėjo karinę operaciją Sirijoje, JAV prezidentui Donaldui Trumpui nutarus išvesti iš ten JAV karius, anksčiau bendradarbiavusius su Sirijos demokratinėmis jėgomis (SDF) – kurdų vadovaujama grupe, prisiėmusia didžiausią naštą kovojant su IS.

Pasak specialiojo atstovo, kurdų kovotojai tebesaugo kalėjimus nuo ekstremistų grupuotės, nors ir perspėja, kad jiems teks skirti daugiau išteklių kovai su turkų kariais.

„Beveik visi SDF saugomi kalėjimai tebėra kontroliuojami. SDF tebeturi ten savo žmonių“, – sakė J. Jeffrey.

„Visais įmanomais būdais stebime padėti. Vis dar turime Sirijoje žmonių, bendradarbiaujančių su SDF. Vienas iš jų prioritetų yra tie kalėjimai“, – pridūrė diplomatas.

Vis tik tokie komentarai, atrodo, prieštarauja D. Trumpo socialiniame tinkle „Twitter“ padarytam pareiškimui, kad „kurdai yra saugūs ir noriai su mumis bendradarbiauja“, o „sulaikyti IS kovotojai tebėra nelaisvėje“.

Kurdų kovotojai jau atsitraukė iš strategiškai svarbių pasienio rajonų, įgyvendindami tarpininkaujant JAV pasiektą susitarimą su Turkija dėl puolimo nutraukimo.

Ankara sieja Sirijos kurdų kovotojus su Turkijoje veikiančiais Kurdistano darbininkų partijos (PKK) separatistais. Šią organizaciją teroristine taip pat laiko JAV ir ES.

Įtarimai dėl karo nusikaltimų

J. Jeffrey taip pat apkaltino Turkiją ir Ankaros remiamus sirų kovotojus žmogaus teisių pažeidimais, bet atmetė vieno įstatymų leidėjo teiginius, kad turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas vykdo kurdų teritorijose etninį valymą.

„Nuo turkų atvykimo šiame rajone nepastebėjome jokio didelio masto etninio valymo. Daugelis žmonių pabėgo, nes, kaip ir mes, buvo susirūpinę dėl šių Turkijos remiamų Sirijos opozicijos pajėgų“, – pažymėjo J. Jeffrey.

„Užfiksavome kelis incidentus, kuriuos laikome karo nusikaltimais“, – pridūrė diplomatas.

Jis nepatikslino, ką turėjo omeny, nors Vašingtonas anksčiau išreiškė pasipiktinimą dėl incidento, kai proturkiški kovotojai ištraukė iš automobilio ir nužudė 35 metų kurdų politikę Hevrin Khalaf, pasirodžius apie tai liudijančiam vaizdo įrašui.

Pasak J. Jeffery, Jungtinės Valstijos taip pat nagrinėja kurdų pareiškimus, kad turkų kariai panaudojo baltąjį fosforą. Ši medžiaga neretai naudojama dūmų uždangoms paskleisti, bet taip pat yra mirtinas padegamasis ginklas, draudžiamas pagal tarptautinę teisę.

Pasiuntinys sulaukė griežtos įstatymų leidėjų kritikos, kad D. Trumpo užsienio politika paranki „Islamo valstybei“ ir Rusijai. Pastarosios pajėgos pagal susitarimą su R. T. Erdoganu vyksta į šiaurės Siriją, JAV išvedus savo kontingentą.

„Manau, kad tai mums atsilieps ne vienerius metus ir dešimtmečius, ir manau, kad tai pateks į istoriją kaip viena didžiausių Amerikos klaidų“, – sakė Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komitetui vadovaujantis demokratas Eliotas Engelis.

„Tiesiog manau, kad tai, ką mes ten padarėme, yra gėdinga“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.