Kinija planuoja pakeisti Honkongo vadovę

Pekinas ruošia planą pakeisti su sunkumais susiduriančią Honkongo lyderę Carrie Lam, trečiadienį pranešė britų verslo dienraštis „The Financial Times“ (FT), šį autonominį Kinijos regioną jau beveik penkis mėnesius krečiant demokratijos šalininkų protestams.

Pekinas ruošia planą pakeisti su sunkumais susiduriančią Honkongo lyderę Carrie Lam, trečiadienį pranešė britų verslo dienraštis „The Financial Times“ (FT), šį autonominį Kinijos regioną jau beveik penkis mėnesius krečiant demokratijos šalininkų protestams.
Pekinas ruošia planą pakeisti su sunkumais susiduriančią Honkongo lyderę Carrie Lam, trečiadienį pranešė britų verslo dienraštis „The Financial Times“ (FT), šį autonominį Kinijos regioną jau beveik penkis mėnesius krečiant demokratijos šalininkų protestams.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2019, 6:03 PM

Pekinui lojali Honkongo lyderė nuolat sulaukia protestuotojų kritikos.

Kol kas Kinijos centrinė vyriausybė palaikė C. Lam ir Honkongo policiją, o protestuotojus vadino „riaušininkais“ ir smerkė jų protestus, per kuriuos neretai prasiverždavo smurtas.

Tačiau, remiantis „The Financial Times“ pranešimu, kuriame cituojami neįvardinti gerai informuoti šaltiniai, Pekinas ruošia planą pakeisti dabartinę Honkongo vadovę laikinuoju vyriausiuoju vadovu.

Vis tik šaltiniai laikraščiui sakė, kad šis planas priklausys nuo to, kaip pavyks stabilizuoti padėtį mieste, kad neatrodytų, jog centrinė vyriausybė nusileidžia protestuotojams.

Pekinas šį pranešimą pavadino „politiniais gandais“, už kurių slepiasi „kiti motyvai“.

„Centrinė vyriausybė tvirtai remia Honkongo vyriausiąją vadovę Carrie Lam... kad kuo greičiau baigtųsi smurtas ir chaosas bei būtų atstatyta tvarka“, – per spaudos konferenciją sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying.

C. Lam administracija atsisakė komentuoti šį pranešimą.

Honkongą jau 20 savaičių drebina protestai, ir kas mėnesį jie darosi vis intensyvesni.

Anksčiau šį mėnesį C. Lam, atsisakiusi padaryti kokių nors didesnių nuolaidų protestuotojams, pasinaudojo kolonijinių laikų Nepaprastosios padėties įstatymu, kad uždraustų protestuotojams dangstytis veidus kaukėmis. Tai sukėlė naują protestų, susirėmimų ir vandalizmo bangą, dėl kurios teko uždaryti nemažai miesto transporto linijų.

Vienas protestuotojų lyderių Jimmy Shamas praėjusią savaitę pateko į ligoninę, sumuštas nežinomų plaktukais ginkluotų užpuolikų.

Jeigu Kinijos prezidentas Xi Jinpingas nuspręs laikytis C. Lam nušalinimo plano, pamaina jai turėtų būti surasta iki kovo, rašo FT.

Tarp kandidatų, pretenduojančių į jos postą, minimi buvęs Honkongo monetarinės institucijos vadovas Normanas Chanas ir Henry Tangas, anksčiau dirbęs šios pusiau autonominės teritorijos finansų sekretoriumi ir administracijos vyriausiuoju sekretoriumi.

H. Tangas savo pareiškime išreiškė paramą C. Lam ir atsisakė komentuoti sklandančius gandus.

Penki reikalavimai

C. Lam nušalinimo gali nepakakti Honkongo protestuotojų nepasitenkinimui numalšinti.

„Šis planas pasirodė tikrai per vėlai, nes bendra parama Carrie Lam... katastrofiškai sumažėjo dar prieš keturis mėnesius“, – sakė politikos apžvalgininkas Dixonas Singas.

„Neįmanoma patikėti, kad Honkongo žmonės... būtų patenkinti ir sugrįžtų į savo namus, jei Carrie Lam atsistatydintų“, – kalbėjo jis.

Rugsėjo mėnesį pasirodė nutekintas garso įrašas, kuriame C. Lam sakė, kad atsistatydintų, jeigu turėtų galimybę rinktis. Tačiau vėliau Honkongo lyderė pareiškė, kad nesvarstė galimybės trauktis.

Be to, jos atsistatydinimo nėra tarp penkių pagrindinių protestuotojų reikalavimų, tarp kurių yra reikalavimai atlikti nepriklausomą tyrimą dėl žiaurių policijos veiksmų, paleisti suimtus protestuotojus ir užtikrinti visuotinę rinkimų teisę.

„Nemanau, kad Carrie Lam pakeitimas visiškai išspręstų šią problemą“, – sakė naujienų agentūrai AFP 18-metis studentas Joyce'as Ho.

„Jeigu vyriausybė galėtų įvykdyti tuos penkis reikalavimus, manau, kad Honkongo gyventojai nutrauktų protestus“, – kalbėjo jis.

„Visuomenės nelaikomi legitimiais“

Nuo praėjusios savaitės, kai Honkongo įstatymų leidėjai praėjo naują sesiją, C. Lam susidūrė su virtine politinių sunkumų.

Ji negalėjo pasakyti savo metinės kalbos apie politinę darbotvarkę parlamente, nes ją ne kartą pertraukė demokratiją remiantys įstatymų leidėjai. Vietoje to ji buvo priversta paskelbti iš anksto parengtą vaizdo įrašą.

„Nemanau, kad vyriausiojo vadovo pakeitimas turėtų didelį poveikį šiai giliai politinei krizei, kurią išgyvena Honkongas“, – sakė Benas Blandas, Franko Lowy vardo Tarptautinės politikos instituto Pietryčių Azijos projektų vadovas.

„Problema yra ne tai, kas vadovauja Honkongui, kiek tai, kad jo lyderiai yra visuomenės nelaikomi legitimiais, nes juos faktiškai skiria Pekinas“, – kalbėjo ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.