M. Esperis: „JAV kariai ir šarvuočiai vyks saugoti Sirijos naftos telkinių“

Jungtinės Valstijos nusiųs šarvuotųjų mašinų ir kovos veiksmams parengtų karių į Rytų Siriją, kad ten esantys naftos telkiniai negalėtų vėl patekti į „Islamo valstybės“ (IV) džihadistų rankas, paskelbė JAV gynybos sekretorius Markas Esperis.

 Į Sirijos naftos telkinių regioną siunčiamus pastiprinimus galėtų sudaryti keli šimtai JAV karių, nors panašiai tiek pat karių atitraukiama iš atskiros misijos arčiau sienos su Turkija, kur atsiradusį vakuumą užpildo Rusijos pajėgos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Į Sirijos naftos telkinių regioną siunčiamus pastiprinimus galėtų sudaryti keli šimtai JAV karių, nors panašiai tiek pat karių atitraukiama iš atskiros misijos arčiau sienos su Turkija, kur atsiradusį vakuumą užpildo Rusijos pajėgos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2019, 12:05 PM

Tai dar vienas ženklas, kad pajėgų išvedimas iš Sirijos yra ne toks aiškus ir paprastas, kaip kalba prezidentas Donaldas Trumpas.

Į Sirijos naftos telkinių regioną siunčiamus pastiprinimus galėtų sudaryti keli šimtai JAV karių, nors panašiai tiek pat karių atitraukiama iš atskiros misijos arčiau sienos su Turkija, kur atsiradusį vakuumą užpildo Rusijos pajėgos.

Penktadienį M. Esperis papildomas pajėgas pavadino „mechanizuotomis“. Tai reiškia, kad jose tikriausiai bus šarvuočių „Bradley“ ir, galbūt, tankų. Toks pastiprinimas suteiktų naują dimensiją JAV kariniam kontingentui, kurį daugiausia sudarė specialiųjų operacijų pajėgos, neturinčios šarvuotųjų mašinų.

M. Esperis kalbėjo spaudos konferencijoje NATO būstinėje Briuselyje, kur tarėsi su amerikiečių sąjungininkais.

Pastiprinimo nusiuntimas į Rytų Siriją iš dalies atsvertų JAV pajėgų mažinimą Sirijoje. D. Trumpas nurodė išvesti iš šios šalies beveik visus JAV karius, kurių ten buvo 1 tūkst. ir kurie drauge su Sirijos kurdais kovojo su IV.

Penktadienį kalbėdamas su žurnalistais Baltuosiuose rūmuose, D. Trumpas sakė, kad JAV tarpininkautas susitarimas su Turkija dėl jos puolimo Sirijos kurdų atžvilgiu sustabdymo yra jo administracijos pergalė. Tas puolimas prasidėjo D. Trumpui paskelbus, kad JAV karių nebus jo kelyje. Vis dėlto JAV prezidentas tuomet perspėjo, kad skaudžiai smogs Turkijos ekonomikai, jei ši šalis veiks nehumaniškai.

Penktadienį D. Trumpas pakartojo: „Mes išvedame savo karius [iš Sirijos].“ M. Esperio pranešimo jis nepaminėjo.

„Mums gerai sekasi Sirijoje, su Turkija ir visais kitais... Mes apsaugojome naftą... Buvo pora žmonių, kurie atėjo belstis; mes pasakėme nesibelsti. Ir aš pasakyčiau, kad reikalai klostosi labai gerai“, – sakė D. Trumpas.

Baltųjų rūmų pareigūnai nepaaiškino, kas tie „besibeldžiantys“ žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.