Pasaulio galingieji: A. B. al-Baghdadi mirtis – pasiekimas, tačiau kova su „IV“ nesibaigė

Grupuotės „Islamo valstybė“ lyderis Abu Bakras al-Baghdadi paliko siaubingą galvų pjaustymo, masinių žudynių, žaginimų, pagrobimų ir etninių valymų pėdsaką.

IV vadas A.B.al Baghdadi buvo nukautas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
IV vadas A.B.al Baghdadi buvo nukautas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
IV vadas A.B.al Baghdadi buvo nukautas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
IV vadas A.B.al Baghdadi buvo nukautas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-10-27 21:08

Nukautas džihadistų vadeiva penkerius metus buvo pasiskelbęs Irako ir Sirijos „kalifu“.

Štai kaip pasaulio šalių lyderiai reagavo į naujienas apie jo mirtį.

JAV: jis žuvo „kaip šuo“

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas patvirtino, kad A. B. al-Baghdadi žuvo per amerikiečių karių naktinį reidą šiaurės vakarų Sirijoje. Jis paskelbė, kad džihadistų lyderis žuvo „kaip šuo“.

„Jis detonavo liemenę ir susisprogdino kartu su trimis vaikais. Jis nemirė kaip didvyris. Jis mirė kaip bailys, verkdamas, žliumbdamas ir klykdamas“, – sakė JAV prezidentas.

Turkija: persilaužimas

„Daesh“ vadeivos nužudymas žymi persilaužimą mūsų bendroje kovoje prieš terorizmą“, – tviteryje parašė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, naudodamas alternatyvų „Islamo valstybės“ pavadinimą.

Jis teigė, kad Turkija „toliau palaikys prieš terorizmą nukreiptus veiksmus, kaip kad darė tai praeityje“.

„Esu įsitikinęs, kad ryžtinga kova su terorizmu, laikantis aljanso dvasios, suteiks taiką visai žmonijai“, – tvirtino prezidentas.

Rusija: kažkelinta mirtis

„Gynybos ministerija neturi patikimų duomenų apie JAV kariuomenės veiksmus Idlibo deeskalacijos zonoje, (...) susijusius su kažkelinta Baghdadi „mirtimi“, – sakė Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas.

Pasak jo, esama viena kitai prieštaraujančių detalių, keliančių „legitimius klausimus ir abejones apie JAV operacijos sėkmę“.

„Nuo tada, kai „Islamo valstybė“ 2018 metais buvo galutinai sutriuškinta Sirijos kariuomenės ir ją parėmusių Rusijos oro pajėgų, kažkelinta A. B. al-Baghdadi „mirtis“ neturi jokios operacinės reikšmės nei situacijai Sirijoje, nei veiksmams prieš Idlibe likusius teroristus“.

Prancūzija: kova tęsis

„Al-Baghdadi žūtis yra stiprus smūgis „Daesh“, tačiau tai tik (kovos) etapas“, – tviteryje parašė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

„Kova su savo partneriais tarptautinėje koalicijoje tęsis, kad užtikrintumėme, jog teroristinė organizacija yra galutinai nugalėta. Tai mūsų prioritetas“, – sakė jis.

Jungtinė Karalystė: dar nesibaigė

„Baghdadi žūtis yra svarbus žingsnis mūsų kovoje su terorizmu, tačiau kova prieš „Daesh“ blogį dar nesibaigė“, – tviteryje parašė britų premjeras Borisas Johnsonas.

„Mes bendradarbiausime su koalicijos partneriais, kad kartą ir visiems laikams nutrauktume barbariškus „Islamo valstybės“ veiksmus“, – pridūrė ministras pirmininkas.

Izraelis: svarbus pasiekimas

„Tai atspindi vieningą JAV vadovaujamų laisvų šalių ryžtą kovoti prieš teroristų pajėgas, teroristines organizacijas ir teroristines valstybes“, – pareiškė Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu.

„Tai svarbus pasiekimas, bet jis yra ilgesnio mūšio, kurį privalome laimėti, dalis“, – teigė jis.

Iranas: tik skyriaus pabaiga

„Baghdadi žūtis“ nereiškia kovos prieš „Daesh“ terorizmą pabaigos, o yra tik skyriaus pabaiga“, – tviteryje parašė Irano vyriausybės atstovas Ali Rabieijus.

Sirijos kurdai: keršto atakos

„Miegančios“ džihadistų kuopelės sieks keršyti už Baghdadi žūtį“, – naujienų agentūrai AFP sakė kurdiškųjų Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) vadas Mazloumas Abdi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.