Gazos Ruožo kovotojai susitarė dėl paliaubų su Izraeliu

Gazos Ruožo kovotojai susitarė dėl ugnies nutraukimo, įsigaliojusio ketvirtadienį 5 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku, naujienų agentūrai AFP pranešė vienas egiptiečių šaltinis ir palestiniečių kovotojų grupės „Islamo džihadas“ aukšto rango pareigūnas.

Gazos Ruožo kovotojai susitarė dėl ugnies nutraukimo, įsigaliojusio ketvirtadienį 5 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku, naujienų agentūrai AFP pranešė vienas egiptiečių šaltinis ir palestiniečių kovotojų grupės „Islamo džihadas“ aukšto rango pareigūnas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Gazos Ruožo kovotojai susitarė dėl ugnies nutraukimo, įsigaliojusio ketvirtadienį 5 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku, naujienų agentūrai AFP pranešė vienas egiptiečių šaltinis ir palestiniečių kovotojų grupės „Islamo džihadas“ aukšto rango pareigūnas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2019, 7:59 AM, atnaujinta Nov 14, 2019, 9:04 AM

„Paliaubų susitarimas pasiektas kaip Egipto pastangų rezultatas“, jį palaiko „palestiniečių frakcijos, įskaitant „Islamo džihadą“, sakė egiptietis pareigūnas.

Pasak pareigūno, susitarta, kad palestiniečių frakcijos turi užtikrinti, jog atakos iš Gazos Ruožo bus sustabdytos, taip pat bus „palaikoma taika“ per demonstracijas. Izraelis savo ruožtu irgi privalo sustabdyti kovos veiksmus ir „užtikrinti ugnies nutraukimą“ per palestiniečių rengiamas demonstracijas.

Minėtas „Islamo džihado šaltinis“ patvirtino AFP, kad toks susitarimas sudarytas.

Anksčiau ketvirtadienį Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad per Izraelio aviacijos smūgį anklavo pietinėje dalyje žuvo šeši vienos šeimos nariai.

„Šeši Abu Malhousų šeimos nariai, įskaitant tris vaikus ir dvi moteris, žuvo per Izraelio smūgį jų šeimos namui Deir al Baloje Gazos Ruožo pietinėje dalyje“, nurodė ministerija.

Po šio incidento žmonių, nuo antradienio žuvusių per izraeliečių smūgius prieš „Islamo džihado“ objektus, padaugėjo iki 32.

Per šį laiką palestiniečių kovotojai iš anklavo paleido į Izraelį apie 350 raketų, nurodė izraeliečių kariškiai.

Šis smurto paaštrėjimas prasidėjo nuo Izraelio smūgio, per kurį buvo nukautas vienas svarbus palestiniečių kovotojas.

Izraelio kariškiai sakė sudavę smūgių „Islamo džihado“ kovotojų objektams ir raketas leidžiančioms grupėms pajūrio anklave.

Ankstesnę dieną izraeliečiai pranešė smogę dviem „Islamo džihado“ kovotojams, kurie ruošėsi paleisti prieštankinių raketų.

Jungtinių Tautų pasiuntinys Nikolajus Mladenovas trečiadienio popietę atvyko į Kairą po pranešimų, kad jis organizuos derybas, turinčias sustabdyti kovos veiksmus.

JT ir Egiptas taip pat tarpininkaudavo pastangoms sudaryti ankstesnius susitarimus nutraukti ugnį tarp Izraelio ir Gazos Ruožo kovotojų.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu kalbėjo, kad „Islamo džihadas“ privalo liautis leidęs raketas arba „priimti vis daugiau smūgių“.

„Islamo džihado“ atstovas Musabas al Barayemas savo ruožtu sakė, kad jo grupė nesuinteresuota tarpininkavimu ir kad ji keršija už vieno iš savo vadų žūtį.

Per anksti antradienį surengtą Izraelio smūgį žuvo „Islamo džihado“ aukšto rango vadas Baha Abu al Ata ir jo žmona Asma. Po šio incidento palestiniečiai pradėjo leisti į Izraelį dešimtis raketų, o žydų valstybė atsakė aviacijos smūgiais.

Pasak Izraelio, B. Abu al Ata buvo atsakingas už Izraelio apšaudymą raketomis ir kitas, taip pat planavo naujus smurto išpuolius. Kariškiai šį kovotoją vadino „tiksinčia bomba“.

Naujausias smurto paaštrėjimas padidino nuogąstavimus, kad jis gali peraugti į naują didelio masto konfliktą tarp Izraelio ir Gazos Ruožo kovotojų, nuo 2008 metų jau triskart kariavusių.

Gazos Ruožą valdančio islamistų judėjimo „Hamas“ sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad nuo antradienio paryčių iki ketvirtadienio ryto anklave žuvo iš viso 32 palestiniečiai, įskaitant A. Abu al Atą, jo žmoną ir tris vaikus.

Neįprasta Izraelio pozicija

Izraelio pusėje niekas nežuvo, bet viename greitkelyje palestiniečių paleista raketa buvo nekliudė automobilių.

Izraeliečiai medikai sakė suteikę pagalbą 48 lengvai nukentėjusiems žmonėms. Rajonuose netoli sienos su Gazos Ruožu mokyklos buvo antrą dieną iš eilės uždarytos.

Izraelis pasiuntė signalą norįs išvengti platesnio konflikto, pareiškęs, kad naujausių smūgių taikiniai yra „Islamo džihado“ objektai, o ne priklausantys „Hamas“.

Paprastai žydų valstybė laiko „Hamas“ atsakingu dėl visų raketų, leidžiamų iš šio judėjimo kontroliuojamo anklavo.

„Pirmąkart dabartiniais laikais Izraelis nubrėžė ribą tarp „Hamas“ ir „Islamo džihado“, – laikraštyje „Maariv“ rašo apžvalgininkas Benas Caspitas. – Taip elgdamasis Izraelis nukrypo nuo savo tvirto kaip geležis principo, kad „Hamas“, suvereni galia Gazoje, privalo sumokėti už bet kokius veiksmus Gazos Ruože, kad ir kas jų imtųsi. Dabar taip nebėra.“

Jeruzalėje įsikūrusio Harry Trumano taikos tyrimų instituto darbuotojas Ronni Shakedas pripažino, kad Izraelis elgiasi neįprastai.

„Dabar kova vyksta tik su „Islamo džihadu“, o ne „Hamas“, – sakė jis.

„Islamo džihadas“ yra antroji stipriausia kovotojų grupuotė Gazos Ruože po „Hamas“. Ši grupė prisiėmė atsakomybę už pastaruosius raketų leidimus.

Tuo metu „Hamas“ pareiškė neapleisiantis savo sąjungininko.

„Kol Izraelio karo lėktuvai bombarduoja Gazos Ruožą, pasipriešinimas atsakys į Izraelio agresiją ir gins Palestinos žmones“, – sakoma anklavo kovotojų grupių bendrame pranešime.

Šis paaštrėjimas vyksta Izraeliui politiškai kebliu metu – žydų valstybė iki šiol neturi naujos vyriausybės po rugsėjį įvykusių rinkimų, išliekant dideliam susiskaldymui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?