Atsistatydino vyskupas, susijęs su su lytinio išnaudojimo skandalu JAV

Vatikanas trečiadienį pranešė apie atsistatydinusį aukšto rango Amerikos katalikų dvasininką Bafalo vyskupą Richardą Malone'ą, jo vyskupijai neišsivaduojant iš Bažnyčią sukrėtusio lytinio išnaudojimo skandalo.

Katalikų vyskupai Vatikane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Katalikų vyskupai Vatikane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2019, 10:51 PM

JAV žiniasklaida kaltino 73 metų vyskupą nuslėpus lytiniu išnaudojimu kaltinamų kunigų vardus ir leidus jiems toliau tarnauti jo vyskupijoje Bafale, Niujorko valstijoje.

Pernai jis prisipažino, kad netinkamai pasielgė reaguodamas į įtarimus dėl netinkamo dvasininkų elgesio – kunigų vykdyto suaugusių tikinčiųjų išnaudojimo. 

Skandalas Bafale kilo 2018 metų vasarį, kai vienas kunigas emeritas prisipažino lytiškai išnaudojęs vaikus ir paskatino prabilti apie kitus panašius atvejus vyskupijoje.

Kaip rašo „Buffalo News“, bažnyčia jau sumokėjo 17,5 mln. JAV dolerių kunigų aukoms. Dėl įtariamo kunigų vykdyto lytinio išnaudojimo yra iškelta 220 bylų.

R. Malone'as, vyskupo pareigas ėjęs nuo 2012 metų, pranešė pirma laiko baigiantis savo tarnystę, kad Bafalo katalikams „geriau tarnautų naujas vyskupas, galbūt atnešiantis susitaikymą, išgijimą ir atsinaujinimą, kurių itin reikia“.

„Daug kartų pripažinau savo klaidas, kurias padariau nesiimdamas skubiai spręsti personalo problemų, nes joms, mano nuomone, reikėjo laiko, kad būtų galima išsiaiškinti sudėtingas detales, susijusias suaugusiųjų elgesiu“, – pridūrė jis trečiadienį paskelbtame pareiškime.

Tuo metu Vatikanas trumpame pranešime spaudai informavo, kad popiežius Pranciškus priėmė R. Malone'o atsistatydinimą, bet daugiau informacijos nepateikė. Atsistatydinusio vyskupo pareigas laikinai perims Olbanio vyskupas Edwardas Scharfenbergeris.

Katalikų Bažnyčią tebetemdo visą pasaulį sukrėtęs kunigų vykdyto lytinio išnaudojimo skandalas. 2018 metų rugpjūčio mėnesį Pensilvanijos didžioji žiuri paskelbė šokiruojančią ataskaitą apie Katalikų Bažnyčios vykdytą sistemingą seksualinių nusikaltimų prieš mažamečius dangstymą. Paaiškėjo, kad „esama patikimų įtarimų dėl daugiau nei 300 kunigų grobuonių“, kurie per septynis dešimtmečius lytiškai išnaudojo daugiau nei 1 000 vaikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.