D. Trumpas patarė Gretai Thunberg „atsipalaiduoti“ ir pažiūrėti filmų

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį sukritikavo žurnalo „Times“ sprendimą išrinkti Gretą Thunberg 2019-ųjų metų asmenybe, pareiškęs, kad šiai švedei paauglei reikėtų „atsipalaiduoti“ ir eiti pažiūrėti filmą.

  D. Trumpas patarė Gretai Thunberg „atsipalaiduoti“ ir pažiūrėti filmų<br> lrytas.lt koliažas
  D. Trumpas patarė Gretai Thunberg „atsipalaiduoti“ ir pažiūrėti filmų<br> lrytas.lt koliažas
 Donaldas Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Donaldas Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas ir Greta Thunberg.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas ir Greta Thunberg.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Greta Thunberg.
 Greta Thunberg.
​Greta Thunberg<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Greta Thunberg<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 12, 2019, 9:21 PM

„Labai juokinga. Greta turi padirbėti, spręsdama savo pykčio tramdymo problemą, o tada nueiti pažiūrėti kokį nors gerą seną filmą su draugu! Atsipalaiduok, Greta, atsipalaiduok!“, – parašė jis tviterio komentare.

Ir po kelių minučių sulaukė G. Thunberg atsako. Ji pakeitė savo paskyros socialiniame tinkle „Twitter“ duomenis: „Paauglė, spendžianti savo pykčio tramdymo problemą. Šiuo metu atsipalaidavusi ir žiūrinti seną gerą filmą su draugu.“

Trečiadienį žurnalas „Time“ įvardijo 16-metę, pernai pradėjusią visą pasaulį apėmusį aplinkosauginį judėjimą prieš klimato kaitą „Penktadieniai už ateitį“, kaip galbūt būsimą Nobelio taikos premijos laureatę.

Socialiniai tinklai gana greitai sureagavo į D. Trumpo komentarą. Daugelis JAV prezidento kritikų užsipuolė jį dėl „patyčių“, nors kai kurie daug sekėjų turintys tviterio vartotojai stojo į prezidento pusę.

„Yra priežastis, kodėl neleidžiame jaunesniems nei 35 metų žmonėms kandidatuoti į prezidentus. Greta yra geras pavyzdys“, – parašė Scottas Adamsas, komiksų „Dilbertas“ kūrėjas.

G. Thunberg išgarsėjo savo ugningomis kalbomis, skirtomis pasaulio lyderiams. Kaip tik tą dieną kalbėdama Madride vykstančioje Jungtinių Tautų klimato konferencijoje ji apkaltinto turtingąsias valstybes išradinėjant naujus būdus, kaip išvengti šiltnamio efektą sukeliančios taršos mažinimo, ir pavadino jų pastangas „klaidinamomis“.

Ko gero įspūdingiausiame savo pasirodyme JT viršūnių susitikime dėl klimato kaitos Niujorke rugsėjo mėnesį G. Thunberg į pasaulio lyderius kreipėsi žodžiais „Kaip jūs drįstate“, apkaltindama juos išduodant jos kartą savo nesugebėjimu išspręsti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo į atmosferą problemos.

„Toks radikalus“

Jungtinėse Valstijose švedė atsidūrė po beveik dvi savaites trukusios kelionės per Atlantą burine jachta. G. Thunberg atsisakė skristi lėktuvu dėl šio transporto neigiamo poveikio aplinkai.

Dėl savo pasisakymų, jaunystės ir diagnozuoto Aspergerio sindromo G. Thunberg dažnai tampa kritikų taikiniu.

Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro po G. Thunberg Niujorke pasakytos kalbos pavadino ją „mergiote“, o D. Trumpas pašmaikštavo, kad „ji yra laiminga mergaitė, kurios laukia šviesi ir nuostabi ateitis“.

G. Thunberg kova už klimato kaitos sustabdymą prasidėjo 2018 metų rugpjūtį, kai pirmas tris savaites ji praleido pamokas mokykloje, o po to penktadieniais pradėjo sėdimuosius protestus prie Švedijos parlamento, kad paskatintų įstatymų leidėjus imtis veiksmų dėl klimato pokyčių.

Greitai prie jos prisidėjo daugybė moksleivių visame pasaulyje. Į šį judėjimą, pramintą „Penktadieniais už ateitį“, atkreipė dėmesį pasaulio žiniasklaida.

Lapkričio mėnesį prieš išvykdama į Šiaurės Ameriką interviu naujienų agentūrai AFP mergina sakė, kad jos judėjimui buvo naudingas D. Trumpo klimato kaitos neigimas.

„Jis yra toks radikalus ir kalba tokius radikalius dalykus, kad, manau, jog tai pabudino žmones“, – sakė ji.

G. Thunberg buvo trumpam atsidūrusi su D. Trumpu vienoje nedidelėje patalpoje, kai atvyko į Niujorko viršūnių susitikimą. Vaizdo įrašuose užfiksuota, kaip paauglė rūsčiai nužvelgia prezidentą, su palyda praeinantį pro ją.

„Kai jis buvo išrinktas pagalvojau, kad dabar pagaliau žmonės turi nubusti“, – sakė G. Thunberg AFP.

„Nes atrodo, kad jeigu viskas bus kaip dabar, nieko nebus. Taigi, galbūt jis padeda“, – paaiškino ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.