Afganistano specialiosios pajėgos šturmavo islamistų lyderio namus Mazari Šarife

Afganistano kariuomenė po 20 valandų trukusios apsiausties šiauriniame Mazari Šarifo mieste šturmu užėmė vieno iš Afganistano nacionalinio islamo judėjimo (ANIJ) lyderių Nizamuddino Qaisari namus, pirmadienį pranešė televizija „Tolo News“.

​Afganistano kariuomenė po 20 valandų trukusios apsiausties šiauriniame Mazari Šarifo mieste šturmu užėmė vieno iš Afganistano nacionalinio islamo judėjimo (ANIJ) lyderių Nizamuddino Qaisari namus, pirmadienį pranešė televizija „Tolo News“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Afganistano kariuomenė po 20 valandų trukusios apsiausties šiauriniame Mazari Šarifo mieste šturmu užėmė vieno iš Afganistano nacionalinio islamo judėjimo (ANIJ) lyderių Nizamuddino Qaisari namus, pirmadienį pranešė televizija „Tolo News“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2019, 12:06 PM

„Užėmus Qaisari namus buvo aptikti nukauti aštuoni jo šalininkai, dar 30 buvo sulaikyti“, – sakoma pranešime. Paties N. Qaisari name nebuvo.

N. Qaisari – buvęs Fariabo provincijos Kaisaro rajono policijos viršininkas, ANIJ vadovo, Afganistano viceprezidento ir generolo Abdulo Rashido Dostumo ypatingasis atstovas – buvo suimtas 2018 metų liepą.

Anot Afganistano žiniasklaidos, po arešto N. Qaisari buvo iškeltos baudžiamosios bylos dėl 20 įvairių nusikaltimų, įskaitant įtariamą bendrininkavimą įvykdant žmogžudystę ir karo nusikaltimus, neteisėtų pajėgų įkūrimą, išpuolių prieš teisėsaugos pareigūnus organizavimą ir korupciją.

Suėmus šį islamistų lyderį jo šalininkai šalies šiaurėje surengė masinius neramumus.

Išėjęs į laisvę 2018 metų pabaigoje jis valdžios reikalavimu paliko gimtąjį Kaisaro rajoną ir apsigyveno netoli Mazari Šarifo. Tuomet jo artimi bendražygiai pareiškė, kad Qaisari nebedalyvauja politikoje ir karinėje veikloje.

Afganistano žiniasklaida pranešė, kad ANIJ per rugsėjį vykusius prezidento rinkimus rėmė pagrindinį dabartinio valstybės vadovo Ashrafo Ghani varžovą – faktinį premjerą Abdullah Abdullah.

Pats N. Qaisari prieš rinkimus viešai paskelbė, kad jis ir jo šalininkai per balsavimą rems į prezidentus kandidatavusį buvusį Nacionalinio saugumo direktorato vadovą Rahmatullah Nabilą.

Vietos apžvalgininkai pažymi, kad tokiu sprendimu N. Qaisari galėtų sukelti tiek A. Ghani, tiek generolo A. R. Dostumo komandų nepasitenkinimą. Pastarasis rinkimuose palaikė A. Abdullah.

Sekmadienį po šiaurines Afganistano provincijas keliavusio premjero koloną apšaudė nežinomi užpuolikai. Niekas iš A. Abdullah delegacijos nenukentėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.