Jungtinė Karalystė pripažino visą šiitų judėjimą „Hizbollah“ teroristine organizacija

Jungtinės Karalystės iždo departamentas penktadienį paskelbė įtraukusi visą Libano islamistų judėjimą „Hizbollah“ į teroristinių grupuočių, kurioms taikomas turto įšaldymas, sąrašą.

Jungtinės Karalystės iždo departamentas penktadienį paskelbė įtraukusi visą Libano islamistų judėjimą „Hizbollah“ į teroristinių grupuočių, kurioms taikomas turto įšaldymas, sąrašą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės iždo departamentas penktadienį paskelbė įtraukusi visą Libano islamistų judėjimą „Hizbollah“ į teroristinių grupuočių, kurioms taikomas turto įšaldymas, sąrašą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-01-17 17:08

Anksčiau į šį sąrašą buvo įtrauktas tik šios šiitų organizacijos karinis sparnas, tačiau dabar baudžiamosios priemonės taikomos visai grupuotei, kurią Jungtinės Karalystės vyriausybė pernai kovą pripažino teroristine.

Vėliausi pakeitimai politikoje reiškia, kad visi asmenys ir įstaigos Britanijoje, teikiančios finansines paslaugas „Hizbollah“ ar pervedantys judėjimui pinigus, privalės nutraukti tokią veiklą. Kitu atveju jiems grės baudžiamasis persekiojimas.

„Pats „Hizbollah“ viešai neigia, kad esama skirtumų tarp jo karinio ir politinio sparno“, – savo svetainėje paskelbė Iždo departamentas.

„Įvertinta, kad visa ši grupuotė siejama su terorizmu, ir 2019 metų kovo mėnesį Jungtinėje Karalystėje buvo paskelbta teroristine organizacija“, – pridūrė institucija.

„Į sąrašą įtrauktas Karinis sparnas, Džihado taryba ir visi jai atsiskaitantys vienetai, įskaitant Išorės saugumo organizaciją“.

„Hizbollah“ yra šiitų sukarintas judėjimas, kurį 1982 metais per Libano pilietinį karą įsteigė Irano revoliucinė gvardija.

Jo kovotojams 2006 metais paėmus į nelaisvę du Izraelio karius kilo 34 dienų karas, pareikalavęs 1 200 žmonių gyvybių.

Ši grupuotė laikoma vienu svarbiausių šiitiško Irano regioninės įtakos strategijos komponentų.

Londonas ėmėsi veiksmų padidėjus įtampai Artimuosiuose Rytuose po to, kai JAV anksčiau šį mėnesį per antskrydį nukovė iraniečių įtakingą generolą Qasemą Soleimani.

Teheranas savo ruožtu paleido raketų salvę į Irako karines bazes, kur dislokuota JAV pajėgų.

Šiuo metu Britanija yra uždraudusi 75 tarptautines teroristines organizacijas pagal 2000 metais priimtus kovos su terorizmu įstatymus.

Iždo departamentas kol kas išsamiau nekomentuoja sprendimo įtraukti „Hizbollah“ į „juodąjį“ sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.