Vašingtone kyla nauji politiniai vėjai – ko galima tikėtis iš D. Trumpo apkaltos?

JAV prezidento D.Trumpo apkaltos procesas praėjusią savaitę buvo perduotas į senatorių rankas. Tačiau ceremoninių pasirodymų laikas baigėsi, o šiandien JAV Senate prasideda aršios kovos, kurios nulems šios valstybės ateitį.

 JAV prezidento D.Trumpo apkaltos procesas praėjusią savaitę buvo perduotas į senatorių rankas. Tačiau ceremoninių pasirodymų laikas baigėsi, o šiandien JAV Senate prasideda aršios kovos, kurios nulems šios valstybės ateitį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV prezidento D.Trumpo apkaltos procesas praėjusią savaitę buvo perduotas į senatorių rankas. Tačiau ceremoninių pasirodymų laikas baigėsi, o šiandien JAV Senate prasideda aršios kovos, kurios nulems šios valstybės ateitį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV prezidento D.Trumpo apkaltos procesas praėjusią savaitę buvo perduotas į senatorių rankas. Tačiau ceremoninių pasirodymų laikas baigėsi, o šiandien JAV Senate prasideda aršios kovos, kurios nulems šios valstybės ateitį.<br> AP/Scanpix nuotr.
 JAV prezidento D.Trumpo apkaltos procesas praėjusią savaitę buvo perduotas į senatorių rankas. Tačiau ceremoninių pasirodymų laikas baigėsi, o šiandien JAV Senate prasideda aršios kovos, kurios nulems šios valstybės ateitį.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 21, 2020, 6:45 PM

Abiejų partijų atstovai ruošiasi aršiai kovoti, mėgindami apkaltos proceso metu įrodyti savo tiesą, kad D.Trumpas (ne)pažeidė šalies konstituciją.

Šiandien senatoriai kalbės apie apkaltos proceso taisykles, tačiau jau trečiadienį prasidės apkaltos procesui vadovaujančių 7 demokratų valanda ir jie galės išsakyti savus argumentus, į kuriuos atsaką jau yra paruošusi prezidento komanda.

Tačiau apkaltos procesui šiandiena yra itin svarbi, nes nustatytų taisyklių bus laikomasi viso proceso metu. Tikėtina, kad senatoriai priims Respublikonų partijos siūlomą apkaltos proceso organizavimo tvarką, nes pastarieji turi daugumą, o abi pusės yra itin susiskaldžiusios.

Kaip primena „The New York Times“ žurnalistas Nicholas Fandosas, prezidento Billo Clintono apkaltos metu už apkaltos proceso taisykles senatoriai nubalsavo vienbalsiai, tačiau šį kartą taip greičiausiai nebus ir arši kova prasidės nuo pirmosios dienos.

Šiandien nustatytas tonas vyraus ateinančius kelis mėnesius.

Respublikonai siūlo, kad nauji įrodymai ir liudytojų parodymai būtų renkami tik iki apkaltos proceso vidurio, kaip tai buvo daroma anksčiau.

Tuo tarpu demokratai tvirtina, kad ši tvarka dabar būtų netinkama, nes D.Trumpas nuolatos trukdo kai kuriems liudytojams duoti parodymus ir paviešinti atitinkamus dokumentus.

Demokratų partijai taip pat nepatinka tai, kad respublikonų daugumo lyderis Mitchas McConnellis nori pagreitinti debatų eigą sumažindamas diskusijoms ir parodymų davimui duotų dienų skaičių.

Netipinis posėdis

Neįprasta yra tai, kad Senate apie diskusijų tvarką diskutuos ne senatoriai, o kaltinančiųjų ir besiginančiųjų komandos, kurios bus Demokratų ir Respublikonų partijų atstovai.

Jeigu senatoriai norės surengti atskirą diskusiją, tai turės daryti tai privačiai, be žurnalistų ar pašalinių asmenų dalyvavimo, kol pasieks daugumos nuomonę.

Demokratai sieks nustatyti tokią tvarką, kuri padėtų jiems prisivilioti dvejojančių respublikonų balsus. Tikėtina, kad balsavimai dėl tvarkos užtruks ne vieną valandą ir užsitęs iki nakties.

Diskusijos gali prasidėti trečiadienį

Jeigu bus priimta M.McConnelio tvarka, tai apkaltos diskusijos Senate gali prasidėti jau trečiadienį. Pirmiausiai savo poziciją pristatys Atstovų Rūmų demokratai, kurie vadovauja apkaltos procesui.

Jie teigia, kad D.Trumpas pažeidė konstituciją spausdamas Ukrainą tirto jo politinių oponentų Bidenų veiklą ir sustabdydamas 400 mln. dolerių (360 mln. eurų) paramą jiems. Antrasis D.Trumpui pareikštas kaltinimas yra trukdymas Atstovų Rūmuose vykdytam apkaltos procesui.

Vėliau scena bus suteikta prezidento gynybos komandai. Joje yra Kenas Starras, kuris anksčiau buvo B.Clintono kaltintojų komandoje ir konstitucinės teisės ekspertas Alanas Dershowitzas. Jie ruošiasi visais įmanomais būdais įrodyti, kad D.Trumpo veikla buvo tik valstybės interesų įgyvendinimas.

Techniškai, kiekviena pusė savo pirminiams argumentams išsakyti turi 24 valandas, tad vienos pusės klausymas gali užsitęsti kelias dienas, tačiau respublikonai nori pagreitinti šį porcesą, tad pirmoji apkaltos proceso Senate stadija gali pasibaigti dar šį šeštadienį.

Kitą savaitę prasidės kova dėl liudytojų apklausos ir dokumentų paviešinimo ir tyrimo. Senatoriai taip pat turės vieną ar dvi dienas pateikti savo klausimus abiems pusėms.

M.McConnelis siekia, kad senatoriai galėtų balsuoti dėl to, ar apskritai reikia šiame teismo procese kvieti naujus liudytojus ar paskelbti naujus dokumentus. Jeigu jam pavyks pasiekti pritarimą šiai idėjai, tai apkaltos procesas dar labiau sutrumpės.

Demokratams šiuo atveju reikia prisivilioti tik 4 respublikonų balsus, tad balsavimo baigtis gali būti įvairi.

Tačiau jeigu Senatoriai pritars naujų liudytojų kvietimui – D.Trumpas ir toliau galės trukdyti jiems teikti parodymus, tad apkaltos procesas gali būti užvilkintas neribotai.

Tikėtina, kad respublikonai gali daryti nuolaidas demokratams ir šaukti liudyti asmenis, kurių nori D.Trumpas mainais į tuos, kurių nori demokratai.

Bet kokiu atveju – sunku prognozuoti, kokia linkme pakryps apkaltos procesas. Tačiau aišku vieną – D.Trumpas jį anksčiau ar vėliau laimės ir bus išteisintas, nes tikimybė jam būti pašalintam iš pareigų yra praktiškai neįmanoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.