Izraelis leido savo piliečiams lankytis Saudo Arabijoje

Izraelis sekmadienį oficialiai suteikė savo piliečiams teisę keliauti į Saudo Arabiją religiniais ir verslo reikalais.

​Izraelis sekmadienį oficialiai suteikė savo piliečiams teisę keliauti į Saudo Arabiją religiniais ir verslo reikalais.<br>IS/Scanpix.com nuotr.
​Izraelis sekmadienį oficialiai suteikė savo piliečiams teisę keliauti į Saudo Arabiją religiniais ir verslo reikalais.<br>IS/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Androšiūnaitė, BNS

Jan 26, 2020, 3:59 PM

Šis Vidaus reikalų ministerijos pranešimas neturės didelės praktinės reikšmės, nes izraeliečiai į Saudo Arabiją iki šiol vykdavo per kitas valstybes, ypač per Jordaniją.

Tačiau Izraelis niekuomet nebuvo davęs oficialaus tokių kelionių leidimo izraeliečiams – nei žydams, nei musulmonams.

Izraelio vidaus reikalų ministras Aryehas Deri „pirmą kartą pasirašė įsaką, įgalinantį leidimą izraeliečiams išvykti į Saudo Arabiją“, nurodė jo biuras.

Šiuo sprendimu, kuris suderintas su saugumo ir diplomatijos tarnybomis, leidžiama keliauti į šią Persijos įlankos valstybę „religiniais tikslais per hadžą ir umrą (musulmonų piligrimines keliones)“, sakoma ministro biuro pranešime.

Taip pat Izraelis leis savo piliečiams vykti į Saudo Arabiją „dalyvauti verslo susitikimuose arba ieškoti investicijų“, bet šių išvykų trukmė negalės viršyti 90 dienų.

Pageidaujantieji vykti į tokias keliones verslo reikalais privalės „suderinti savo atvykimą į Saudo Arabiją ir gauti kvietimą iš vyriausybinio šaltinio“, nurodė Vidaus reikalų ministerija.

Kol kas neskelbiama apie analogiškus politikos pokyčius Saudo Arabijoje, tačiau pastaraisiais mėnesiais pastebima ženklų, kad šyla santykiai tarp Izraelio ir Persijos įlankos valstybių.

Anksčiau sekmadienį Izraelio premjeras Benjaminas Netahyahu gyrė Mohammedą al Issą, Saudo Arabijos Mekos mieste įsikūrusios Pasaulinės musulmonų lygos vadovą, nusprendusį šią savaitę Lenkijoje sudalyvauti Aušvico nacių mirties stovyklos 75-osioms išlaisvinimo metinėms paminėti skirtuose renginiuose.

„Tai yra dar vienas ženklas apie besikeičiantį Islamo institucijų ir, žinoma, arabiškųjų valstybių požiūrį į Holokaustą ir žydus“, – teigė jis žurnalistams.

Izraelis turi pasirašęs taikos susitarimus su dviem arabiškomis valstybėmis, Jordanija ir Egiptu, bet jo okupacija palestiniečių teritorijose ilgą laiką buvo pagrindinis veiksnys, užkertantis kelią panašiems susitarimams su kitomis arabiškomis šalimis.

Vis dėlto manoma, kad dėl bendrų būgštavimų dėl Irano suartėjo Izraelio ir kelių arabiškų valstybių santykiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.