M. Barnier: po „Brexit“ ES ir Jungtinė Karalystė turės „viską statyti iš naujo“

Jungtinė Karalystė turės „viską statyti iš naujo“ savo santykiuose su Europos Sąjunga, kai vėliau šią savaitę pasitrauks iš Bendrijos, pirmadienį pareiškė ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier.

Jungtinė Karalystė turės „viską statyti iš naujo“ savo santykiuose su Europos Sąjunga, kai vėliau šią savaitę pasitrauks iš Bendrijos, pirmadienį pareiškė ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinė Karalystė turės „viską statyti iš naujo“ savo santykiuose su Europos Sąjunga, kai vėliau šią savaitę pasitrauks iš Bendrijos, pirmadienį pareiškė ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2020, 4:30 PM

Derybų su Airijos premjeru Leo Varadkaru į Dubliną atvykęs M. Barnier sakė, kad Jungtinė Karalystė „negali švaistyti laiko“, ir perspėjo, kad metų pabaigoje jos gali laukti staigios permainos.

„Pirmasis etapas baigėsi, ir dabar mes turime viską statyti iš naujo“, – sakė jis spaudos konferencijoje, kalbėdamas apie pirmąjį JK ir ES skyrybų etapą.

„Jeigu mes neturėsime susitarimo, viskas nebus kaip anksčiau ir nebus status quo. Mums teks susidurti su staigiomis permainomis, ypač prekyboje“, – sakė jis.

„Mes negalime švaistyti laiko jokiam polemizavimui, o turime jį skirti draugystei, santykių atkūrimui“, – pridūrė M. Barnier.

Penktadienį 23 val. Grinvičo (šeštadienį 1 val. Lietuvos) laiku JK nutrauks savo beveik penkis dešimtmečius trukusią narystę ES ir taps pirmąja iš Bendrijos pasitraukusia valstybe.

Tada prasidės 11 mėnesių pereinamasis laikotarpis, per kurį ES ir JK santykiuose galios dabartinė tvarka.

Per šį laikotarpį JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas nori susitarti dėl santykių su ES ateityje pagal Bendrijos prekybos susitarimo su Kanada modelį.

L. Varadkaras, dalyvaujantis visuotinių rinkimų kampanijoje prieš vasario 8 dienos balsavimą, sako, kad B. Johnsono pasirinkta darbotvarkė žada didelius iššūkius, bet ES eis į derybas „vieninga ir teigiamai nusiteikusi“.

Tuo metu M. Barnier pareiškė, kad kitą savaitę ES narėms pateiks derybų įgaliojimų projektą.

Tada vasario 25 dieną, prieš kovą numatomą Europos Vadovų Tarybos susitikimą, ES ministrai susitars dėl bendrų derybų įgaliojimų.

Jokių tarpinių sprendinių

Pasak L. Varadkaro, ES turi „labai tvirtą poziciją“, atsižvelgiant į 27 jos valstybių plotą, gerokai didesnį nei JK.

„Mes turime 450 mln. gyventojų, ir (mūsų) bendroji rinka yra didžiausia pasaulio ekonomika“, – kalbėjo Airijos vyriausybės vadovas.

„Bet aš nemanau, kad mes turėtume tai laikyti varžybomis“, – sakė jis.

Kitame interviu televizijai BBC pirmadienį Airijos lyderis taip pat perspėjo, kad Briuselis nesutiks su kažkuo mažiau nei visapusiškas laisvos prekybos susitarimas su Jungtine Karalyste.

Anksčiau šį mėnesį Londonas leido suprasti, kad susitarimo dėl santykių su ES po pereinamojo laikotarpio sieks dalimis. Pirmiausia, iki metų pabaigos jis tikisi išspręsti svarbiausius klausimus.

Tačiau L. Varadkaras tam paprieštaravo.

„Kai išgirstu žmones klabant apie tarpinius sprendimus, man tai primena (posakį apie) sotų vilką ir sveikas avis“, – pareiškė jis, kalbėdamas apie ketinimą pasiekti dalinį susitarimą iki metų pabaigos.

„Europai tai netiks“, – patikino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.