ES ambasadoriai susitarė dėl „Brexit“ derybų įgaliojimų

Europos Sąjungos ambasadoriai pirmadienį baigė rengti vyriausiojo derybininko Michelio Barnier įgaliojimus artėjant kitą savaitę prasidėsiančioms sunkioms deryboms dėl Jungtinės Karalystės būsimų santykių su bloku.

Europos Sąjungos ambasadoriai pirmadienį baigė rengti vyriausiojo derybininko Michelio Barnier įgaliojimus artėjant kitą savaitę prasidėsiančioms sunkioms deryboms dėl Jungtinės Karalystės būsimų santykių su bloku.<br>AP/Scanpix nuotr.
Europos Sąjungos ambasadoriai pirmadienį baigė rengti vyriausiojo derybininko Michelio Barnier įgaliojimus artėjant kitą savaitę prasidėsiančioms sunkioms deryboms dėl Jungtinės Karalystės būsimų santykių su bloku.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-02-24 20:25, atnaujinta 2020-02-24 20:29

Keli ES šaltiniai naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad 27 pasiuntiniai pasirašė dokumentą, kuriame išdėstomi jų reikalavimai deryboms ir „raudonosios linijos“. Susitarimas turi būti pasiektas iki šių metų pabaigos.

Antradienį dokumentą oficialiai patvirtins Bendrųjų reikalų taryba.

Jungtinė Karalystė šiuo metu rengia savo pačios derybų įgaliojimus, kurie turėtų būti paskelbti ketvirtadienį.

Praėjusio mėnesio pabaigoje JK išstojo iš ES pagal „Brexit“ susitarimą, reglamentuojantį pereinamąjį laikotarpį, per kurį turi būti surengtos rimtos derybos dėl prekybos, saugumo ir gynybos.

Tiek Londonas, tiek Briuselis pastarosiomis savaitėmis griežtino savo retoriką.

ES pozicijų tvirtai besilaikantis M. Barnier pirmadienį atsisakė įsitraukti į naujausią ginčą, vienam JK laikraščiui pranešus, kad britų premjeras Borisas Johnsonas esą siekia pakirsti „skyrybų sutartį“.

„Esant tokioms sudėtingoms, tokioms rimtoms deryboms, nesiruošiu komentuoti reporterių komentarų“, – naujienų agentūrai AFP sakė buvęs Prancūzijos užsienio reikalų ministras M. Barnier, eidamas į susitikimą su ES ambasadoriais Briuselyje.

Jis pareiškė manąs ir besitikįs, kad Londonas „laikysis susitarimo – neturiu pagrindo manyti kitaip“.

„Sunday Times“ pranešime, kuriame cituojamas anoniminis „aukšto rango šaltinis“ britų vyriausybėje, teigiama, kad B. Johnsono derybų komanda ieško būdų „nepaisyti Šiaurės Airijos protokolo“, išdėstyto „Brexit“ susitarime.

Tame protokole numatytas reikalavimas tikrinti tarp Jungtinės Karalystės ir jai priklausančios Šiaurės Airijos vežamas prekes, siekiant išlaikyti ekonominį vientisumą tarp šio JK regiono ir ES narės Airijos.

Šia priemone faktiškai nubrėžiama siena prekėms Airijos jūroje.

B. Johnsonas ne kartą tvirtino, kad jokių patikrinimų neprireiks.

Jo oficialus atstovas pareiškė, kad Londonas „vykdys savo įsipareigojimus“, prisiimtus pagal „Brexito“ susitarimą, įskaitant Šiaurės Airijos protokolą.

Tačiau pareigūnas pabrėžė, jog B. Johnsonas leido aiškiai suprasti, kad „nebus jokių pokyčių“ kalbant apie Britanijos ir Šiaurės Airijos prekybą, „išskyrus nedidelius pakeitimus, numatytus protokole“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.