D. Trumpas perspėjo Iraną, kad bet kokia atakas prieš JAV karius „brangiai kainuotų“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį perspėjo Iraną, kad šiitiškai respublikai tektų „brankiai sumokėti“, jeigu ji arba jos sąjungininkai Irake atakuotų ten dislokuotus amerikiečių karius.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį perspėjo Iraną, kad šiitiškai respublikai tektų „brankiai sumokėti“, jeigu ji arba jos sąjungininkai Irake atakuotų ten dislokuotus amerikiečių karius.<br>Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį perspėjo Iraną, kad šiitiškai respublikai tektų „brankiai sumokėti“, jeigu ji arba jos sąjungininkai Irake atakuotų ten dislokuotus amerikiečių karius.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2020, 8:56 PM, atnaujinta Apr 1, 2020, 8:57 PM

„Jeigu taip nutiks, Iranas sumokės išties didelę kainą! – per „Twitter“ parašė D. Trumpas. – Remiantis informacija ir įsitikinimais, Iranas arba jo parankiniai planuoja slapčia atakuoti JAV karius ir/arba objektus Irake.“

Kol kas neaišku, ar D. Trumpas norėjo pasakyti, kad Vašingtonas iš tikrųjų turi žvalgybos duomenų apie tokios atakos planus.

Jungtinės Valstijos ir Iranas įtemptai varžosi dėl įtakos Irake. Teheranas šioje šalyje turi svarbių sąjungininkų, įskaitant šiitų ginkluotas grupes, o Vašingtonas palaiko glaudžius ryšius su Bagdado vyriausybe.

Irake buvo laikoma apie 7,5 tūkst. karių, priklausančių JAV vadovaujamai koalicijai, padedančiai vietos pajėgoms kovoti su džihadistų grupuotėmis, bet praeitą mėnesį jų skaičius buvo reikšmingai sumažintas.

Aljansas laikinai susigrąžina dalį savo karinių instruktorių, imantis prevencinių priemonių dėl koronaviruso pandemijos. Be to, sąjungininkai iš kai kurių bazių Irake traukiasi visam laikui.

Šios bazės ir užsienio ambasados, ypač JAV atstovybė, nuo praeitų metų spalio daugiau kaip dvi dešimtis kartų buvo atakuotos raketomis.

JAV dėl šių atakų kaltino vieną Irano remiamą ginkluotą grupę. Tokie išpuoliai didino nuogąstavimus, kad Irake gali kilti karas tarp skirtingų valstybių remiamų jėgų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.