Norvegų prokurorai prašo 21 metų kalėjimo bausmės šaudynes mečetėje surengusiam vyrui

Norvegijos prokurorai trečiadienį paprašė skirti 21 metų laisvės atėmimo bausmę vienam kraštutinių dešiniųjų ekstremistui, prisipažinusiam, kad surengė šaudynes vienoje mečetėje ir nužudė savo įseserę.

​Norvegijos prokurorai trečiadienį paprašė skirti 21 metų laisvės atėmimo bausmę vienam kraštutinių dešiniųjų ekstremistui, prisipažinusiam, kad surengė šaudynes vienoje mečetėje ir nužudė savo įseserę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Norvegijos prokurorai trečiadienį paprašė skirti 21 metų laisvės atėmimo bausmę vienam kraštutinių dešiniųjų ekstremistui, prisipažinusiam, kad surengė šaudynes vienoje mečetėje ir nužudė savo įseserę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2020, 5:02 PM

22 metų Philipas Manshausas kaltinamas įvykdęs nužudymą ir surengęs teroro aktą.

„Atrodo, kad jis bus pavojingas labai ilgą laiką“, – skaitydamas baigiamąjį pareiškimą Oslo rajono teismui nurodė prokuroras Johanas Overbergas.

P. Manshausas buvo suimtas praėjusių metų rugpjūtį po to, kai pradėjo šaudyti viename turtingame Oslo priemiestyje esančioje Al Nuro mečetėje. Jis dėvėjo neperšaunamą liemenę ir šalmą, prie kurio buvo pritvirtinta kamera.

Tuo metu mečetėje buvo tik trys maldininkai; rimtų sužalojimų jie išvengė, nes vienas 65 metų vyras sutramdė užpuoliką.

Vėliau šaulio namuose buvo rastas jo 17-metės įseserės lavonas.

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, kurią buvo įsidukrinusi užpuoliko tėvo partnerė, buvo nušauta keturiomis kulkomis, informavo policija.

Norvegijoje nėra bausmės iki gyvos galvos, tačiau prašoma laisvės atėmimo bausmė gali būti pratęsiama neribotam laikui, kol asmuo laikomas keliantis grėsmę visuomenei.

Kaltinamajame akte J. Overbergas nurodė, jog Ph. Manshauso įseserės nužudymas buvo „suplanuota egzekucija“, paskatinta „rasistinio motyvo“.

Mečetėje, kur tikintieji ruošėsi švęsti Id al Fitrą, Ph. Manshausas „norėjo nužudyti kuo daugiau musulmonų“, pridūrė prokuroras, pabrėždamas, kad kaltinamasis nesigailėjo dėl savo poelgio.

Ph. Manshausas pripažino bylos faktus, tačiau oficialiai neprisipažino padaręs nusikaltimus, teigdamas, jog ėmėsi veiksmų iš „būtinybės“, siekdamas užtikrinti „baltosios rasės išlikimą“.

Užpuolikas pareiškė, kad jį įkvėpė 2019 metų kovo išpuoliai Kraistčerče Naujojoje Zelandijoje, kai dviejose mečetėse šaudęs Brentonas Tarrantas nužudė 51 žmogų.

B. Tarrantas savo ruožtu teigė, kad jį įkvėpė norvegas ekstremistas Andersas Behringas Breivikas, 2011 metų liepą nužudęs 77 žmones per sprogdinimą prie vyriausybės biurų Osle ir šaudynes Darbo partijos jaunimo stovykloje Utiojos saloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.