M. Pompeo: Honkongas nebeturi autonomijos statuso

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo trečiadienį pareiškė Kongresui, kad Honkongas nebeturi autonomijos statuso, kurį Pekinas buvo žadėjęs išlaikyti, todėl šiai teritorijai gresia prarasti Vašingtono suteiktas prekybos privilegijas.

M. Pompeo.<br>AFP/Scapinx nuotr.
M. Pompeo.<br>AFP/Scapinx nuotr.
M. Pompeo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M. Pompeo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M. Pompeo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M. Pompeo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M. Pompeo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M. Pompeo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 27, 2020, 10:34 PM

„Jos protingas žmogus šiandien negali teigti, kad Honkongas tebeturi aukšto lygio autonomija Kinijos atžvilgiu, atsižvelgdamas į faktinę padėtį“, – sakoma M. Pompeo pranešime, paskelbtame likus kelioms valandoms iki Pekino planuojamo sprendimo įpareigoti šią teritoriją priimti kontroversišką saugumo įstatymą.

„JAV – su Honkongo žmonėmis“, – savo „Twitter“ žinutėje parašė JAV diplomatijos vadovas.

JAV Valstybės departamento paskelbtame pranešime sakoma, kad Honkongas ateityje nebegalės naudotis ypatingais prekybos ryšiais su Jungtinėmis Valstijomis, taikytais Vašingtono iki 1997 metų liepos, kai šis miestas tebebuvo Jungtinės Karalystės kolonija, ir vėliau, kai teritorija buvo grąžinta Kinijai.

M. Pompeo pažymėjo, kad Kinijos parlamentas, paprastai automatiškai tvirtinantis centrinės vyriausybės nutarimus, planuoja vienašališkai priimti Honkongo saugumo įstatymo projektą.

„Pragaištingas Pekino sprendimas – tik viena iš virtinės priemonių, žlugdančių Honkongo autonomiją ir laisves, taip pat Kinijos pažadus Honkongo žmonėms pagal Kinijos ir Britanijos bendrą deklaraciją dėl Honkongo perdavimo – taikia sutartimi, patvirtinta Jungtinių Tautų“, – pabrėžė M. Pompeo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.