Kabulo „žaliojoje zonoje“ per mečetės užpuolimą žuvo du žmonės

Per sprogimą Kabulo „žaliojoje zonoje“ esančioje populiarioje mečetėje antradienį žuvo garsus imamas ir vienas maldininkas, paskelbė pareigūnai.

Naujausia ataka Afganistano sostinėje įvykdyta po to, kai per Talibanui priskiriamos pakelės bombos sprogimą šalies šiaurėje žuvo septyni civiliai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Naujausia ataka Afganistano sostinėje įvykdyta po to, kai per Talibanui priskiriamos pakelės bombos sprogimą šalies šiaurėje žuvo septyni civiliai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-06-02 20:26, atnaujinta 2020-06-03 09:17

Jokia grupuotė kol kas neprisiėmė atsakomybės už antradienio vakaro sprogimą Kabulo mečetėje „žaliosios zonos“ pakraštyje. Talibano atstovas per tviterį pasmerkė išpuolį.

Garsus sprogimas vienoje garsiausių sostinės maldos vietų sudrebino visą įtvirtintą „žaliąją zoną“, kur aidėjo įvairių ambasadų ir tarptautinių organizacijų biurų sirenos, o darbuotojai puolė į slėptuves.

„Deja, šį vakarą sprogo kai kurie sprogmenys, kuriuos teroristai padėjo Waziro Akbaro Khano mečetėje“, – naujienų agentūrai AFP sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Tareqas Arianas.

Į mečetę, esančią prie pagrindinio įvažiavimo į „žaliąją zoną“, galima patekti iš šios griežtai kontroliuojamos zonos ir, taip pat, iš išorės. Aukščiausio rango lyderiai dažnai atvyksta į šią mečetę dalyvauti maldose.

Tarp žuvusiųjų yra mečetės imamas Mohammadas Ayazas Neyazi, sakė T. Arianas. Imamas garsėjo Kabule, o jo politizuotų pamokslų dažnai klausydavosi tiek daug žmonių, kad jie visi netilpdavo mečetėje.

Iš pradžių T. Arianas sakė, kad išpuolį įvykdė mirtininkas. Tačiau tyrimui tęsiantis tuo buvo suabejota.

Kaip rodo ankstesni pranešimai, buvo sužeisti dar mažiausiai du žmonės.

Prezidento Ashrafo Ghani atstovas incidentą pavadino „bjauria ataka“.

Šeštadienį buvo įvykdytas išpuolis prieš vienos televizijos mikroautobusą Kabulo centre, kai sprogus bombai žuvo žurnalistas ir vairuotojas. Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė „Islamo valstybė“ (IV).

Vėlai pirmadienį septyni civiliai žuvo sprogus pakelės bombai neramiame Chan Abado rajone šiaurinėje Kundūzo provincijoje, nors valdžia siekia taikos derybų su talibais. Sprogimas įvyko pro šalį važiuojant nedideliam sunkvežimiui su darbininkais.

Du iš šešių per sprogimą Kundūze sužeistų kitų žmonių yra kritinės būklės, sakė rajono vadovas Hayatullah Amiri.

Taikos pastangos

Nepaisant pastarojo meto kraujo liejimo, smurto beveik visame Afganistane sumažėjo po gegužės 24-osios, kai Talibanas netikėtai paskelbė trijų dienų paliaubas religinei Id al Fitro šventei.

Tąsyk A. Ghani sveikino Talibano ugnies nutraukimo pasiūlymą, o vyriausybė paskelbė, kad paleis maždaug 2 tūkst. talibų kalinių, norėdama parodyti „geros valios gestą“ ir suteikti postūmį taikos deryboms.

Buvęs Afganistano aukščiausio rango vykdomasis pareigūnas Abdullah Abdullah, kuris buvo paskirtas vadovauti deryboms, yra sakęs, kad jo komanda yra pasirengusi „bet kurią akimirką“ pradėti derybas.

Vėlai pirmadienį JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo surengė vaizdo konferenciją su aukščiausio rango pareigūnais Kabule, įskaitant A. Ghani ir jo pirmąjį pavaduotoją Amrullah Salehą.

Nors A. Salehas akcentavo tebesitęsiančio smurto mažėjimo svarbą ir būtinybę laikytis ugnies nutraukimo, abi šalys aptarė būsimus žingsnius, kurių reikia taikai Afganistane, sakoma A. Ghani biuro pareiškime.

Ypač detaliai buvo aptarinėjami Talibano kalinių paleidimo klausimas ir afganų taikos derybų vieta, nurodoma pareiškime.

Smurtas intensyvėjo Talibanui vasario mėnesį pasirašius istorinį susitarimą su Jungtinėmis Valstijomis, sudariusį sąlygas iki kitų metų gegužės išvesti iš Afganistano visas užsienio pajėgas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.