Komisija: Katalikų Bažnyčioje tvirkinimo aukomis tapo mažiausiai 3 000 vaikų

Prancūzijos Katalikų Bažnyčioje nuo 1950 metų lytinio išnaudojimo aukomis tapo mažiausiai 3 000 vaikų, trečiadienį pareiškė pranešimus apie nepilnamečių tvirkinimą tiriančios komisijos pirmininkas.

Prancūzijos Katalikų Bažnyčioje nuo 1950 metų lytinio išnaudojimo aukomis tapo mažiausiai 3 000 vaikų, trečiadienį pareiškė pranešimus apie nepilnamečių tvirkinimą tiriančios komisijos pirmininkas.<br>R.Neverbicko nuotr.
Prancūzijos Katalikų Bažnyčioje nuo 1950 metų lytinio išnaudojimo aukomis tapo mažiausiai 3 000 vaikų, trečiadienį pareiškė pranešimus apie nepilnamečių tvirkinimą tiriančios komisijos pirmininkas.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2020, 4:14 PM, atnaujinta Jun 18, 2020, 1:55 PM

Pasak Jeano-Marco Sauve, preliminarūs duomenys rodo, kad už išnaudojimą atsakingi apie 1 500 dvasininkų ir kitų Bažnyčios pareigūnų.

Komisija Prancūzijos vyskupų prašymu buvo suformuota praėjusių metų birželį po daugelio pedofilijos bylų, sukrėtusių Katalikų Bažnyčią Prancūzijoje ir kitur.

Karštoji linija, kuria nukentėjusieji raginami pranešti apie išnaudojimą, per pastaruosius metus sulaukė apie 5 300 skambučių, informavo J.-M. Sauve.

Apskaičiuota, jog per pastaruosius septynis dešimtmečius kasmet vidutiniškai buvo po daugiau nei 40 aukų.

„Esu giliai įsitikinęs, kad aukų yra daug daugiau“, – sakė J.-M. Sauve.

Tačiau jis pridūrė, jog „nežinome, kaip sujungti į vieną šiuos du [potencialių tvirkinimo atvejų] šaltinius“ – karštąją liniją ir pačios komisijos radinius.

Buvo nuspręsta pratęsti laikotarpį, kada liudininkai gali pasidalinti informacija, iki spalio 31 dienos, o per karantiną dėl COVID-19 įšaldyta Bažnyčios archyvų peržiūra atsinaujino.

Popiežius Pranciškus pažadėjo išnagrinėti nusikalstamas veikas kunigų gretose, įskaitant kelis atvejus, kai aukščiausio rango dvasininkai žinojo apie lytinius nusikaltimus, bet nepranešė apie juos teisėsaugos institucijoms.

Pernai pontifikas patvirtino teisės aktą, įpareigojantį apie vaikų tvirkinimo atvejus žinančius asmenis pranešti savo vadovams. Daugelis tikėjosi, kad žengus tokį žingsnį bus atskleista daug naujų nusikaltimų.

Aukšto rango valstybės tarnautojo J.-M. Sauve vadovaujamą komisiją sudaro teisės ekspertai, gydytojai, istorikai, sociologai ir teologai.

Jie turėtų kitais metais pateikti galutinę ataskaitą ir rekomendacijas, kaip užkirsti kelią tolesniam nepilnamečių išnaudojimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.