Jungtinė Karalystė pareiškė, kad Kinija atsakinga už „šiurkščius“ uigūrų teisių pažeidimus

Jungtinė Karalystė sekmadienį apkaltino Pekiną „šiurkščiais, baisiais žmogaus teisių pažeidimais“, susijusiais su „itin didelį nerimą keliančiu“ ​​elgesiu etninių ir religinių mažumų atžvilgiu Kinijos vakariniame Sindizango regione.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2020, 9:49 PM

Žmogaus teisių grupės ir ekspertai apskaičiavo, kad daugiau nei milijonas etninių uigūrų ir kitų tiurkų kalbomis kalbančių mažumų narių buvo uždaryti virtinėje internuotųjų stovyklų.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas pareiškė, kad pranešimai apie priverstinį sterilizavimą ir masinius sulaikymus musulmonų daugumos regione reikalauja tarptautinio dėmesio.

„Akivaizdu, kad vyksta šiurkštūs, baisūs žmogaus teisių pažeidimai... tai kelia didžiulį, didžiulį nerimą“, – teigė jis transliuotojui BBC.

„Pranešimai ir juose minimi elgesio su žmonėmis aspektai... primena tai, ko jau ilgai, ilgai nematėme – ir tai daro pirmaujanti tarptautinės bendruomenės narė, norinti būti vertinama rimtai“, – piktinosi D.Raabas.

„Norime teigiamų santykių [su Kinija], bet negalime matyti tokio elgesio ir jį toleruoti“, – pridūrė D.Raabas.

Užsienio reikalų sekretorius išsakė aštrią nuomonę tuo metu, kai tarp Londono ir Kinijos stiprėja įtampa dėl daugybės klausimų.

Jungtinė Karalystė antradienį pasidavė JAV spaudimui ir patvirtino laipsnišką Kinijos telekomunikacijų milžinės „Huawei“ pašalinimą iš 5G tinklų kūrimo, nepaisydama perspėjimo dėl galimo Pekino atsako.

Abi šalys taip pat laikosi skirtingo požiūrio į Pekino Honkongui primesto prieštaringai vertinamo nacionalinio saugumo įstatymo.

„Ryžtingas atsakas“

Kiek anksčiau šį mėnesį JAV įverdė sankcijas aukštiems Kinijos pareigūnams, pareikalaudamos nutraukti „siaubingą“ piktnaudžiavimą prieš uigūrus ir kitus tiurkų musulmonus Sindizange.

Pekinas nedelsdamas sureagavo imdamasis veiksmų viename iš naujausių blogėjančių JAV ir Kinijos santykių epizodų.

Pasak D.Raabo, jis pirmadienį informuos Jungtinės Karalystės  įstatymų leidėjus apie tolesnius JK vyriausybės veiksmus, susijusius su Pekino drakonišku naujuoju Honkongo įstatymu.

Tai apims ekstradicijos susitarimo su buvusia kolonijine teritorija peržiūros išvadų paskelbimą.

Vis dėlto Kinijos ambasadorius Londone sekmadienį perspėjo, kad Pekinas imsis „ryžtingo atsako“, jei Jungtinė Karalystė palaikys JAV sankcijas Kinijos pareigūnams už tariamą piktnaudžiavimą.

„Netikime vienašališkų sankcijų teisėtumu – manome, kad tik JT turi įgaliojimus įvesti sankcijas“, – kanalui BBC teigė Liu Xiaomingas (Liu Siaomingas).

„Jei JK vyriausybė žengs taip toli, kad įves sankcijas kokiems nors Kinijos piliečiams, Kinija tikrai ryžtingai reaguos į tai“, – pažadėjo jis.

Liu Xiaomingas teigė nenorintis, kad tarp Jungtinės Karalystės ir Pekino įsivyrautų diplomatiniai santykiai, pagrįsti „akis už akį“ principu, kaip tai atsitiko su JAV.

Manau, kad JK turėtų turėti savo nepriklausomą užsienio politiką, užuot šokusi pagal amerikiečių dūdelę, kaip tai nutiko „Huawei“ atveju“, – pridūrė ambasadorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.