Naujasis „Islamo valstybės“ vadeiva – „Naikintojas“ al Mawla

Naujasis džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) vadeiva, žinomas tokiomis skirtingomis pravardėmis kaip „Profesorius“ ir „Naikintojas“, yra liūdnai pagarsėjęs savo brutalumu, bet kiti jo biografijos faktai išlieka mįslė, sako ekspertai.

 Naujasis „Islamo valstybės“ vadeiva – „Naikintojas“ al Mawla.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Naujasis „Islamo valstybės“ vadeiva – „Naikintojas“ al Mawla.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 21, 2020, 10:45 AM

Amiras Mohammedas Saidas Abd al Rahmanas al Mawla pakeitė Abu Bakr al Baghdadi, šiam žuvus per JAV specialiųjų pajėgų operaciją pernai spalį.

Ekstremistų grupuotė A. M. S. A. al R. al Mawlą pasauliui iš pradžių buvo pristačiusi kaip Abu Ibrahimą al Hashimi al Qurashi – asmenį, apie kurį Amerikos ir Irako žvalgybos tarnybos turėjo labai mažai duomenų.

JAV pareigūnai vėliau suprato, kad A. I. al H. al Qurashi tikriausiai buvo A. M. S. A. al R. al Mawlos karo vardas, ir kovo mėnesį pripažino jį naujuoju IV lyderiu.

Valstybės departamentas nedelsdamas įtraukė jį į „Ypatingos kategorijos pasaulinių teroristų“ sąrašą, paskatindamas pastangas sužinoti daugiau apie šį ieškomą vyrą, už kurio galvą dabar siūloma 10 mln. dolerių (8,7 mln. eurų) premija.

Atrodo, kad vienintelis dalykas, dėl kurio visi sutaria, yra žiaurus džihadistų judėjimo vadeivos būdas.

Jis tikriausiai geriausiai žinomas dėl savo „svarbaus vaidmens džihadistų kampanijoje, kuria siekiama sunaikinti [Irako] jazidų mažumą, žudant, išsiunčiant ir imant į seksualinę vergiją“ jos narius, pareiškė Paryžiuje įsikūrusio universiteto „Sciences Po“ džihadizmo ekspertas Jeanas Pierre'as Filiu.

Naujasis IV lyderis veikiausiai gimė 1976 metais Tal Afaro mieste, esančiame maždaug už 70 km nuo Mosulo.

Jis yra kilęs iš turkmėnų šeimos ir tapo vienu iš nedaugelio ne arabų kilmės kovotojų, užsitarnavusiu aukštą rangą „Islamo valstybėje“, kuri kadaise kontroliavo didelius Irako bei Sirijos ruožus ir pritraukdavo savanorius iš Vakarų.

Atsižvelgusios į A. M. S. A. al R. al Mawlos etninę kilmę Jungtinės Tautos savo sausį paskelbtoje atskaitoje spėjo, kad jis galėtų būti „laikinu pasirinkimu, kol grupuotė suras labiau teisėtą „emyrą“ – tiesioginį Kuraišių Hašemitų genties palikuonį, kuris galėtų užsitikrinti visišką paramą atokiose provincijose“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.